Lääne-Austraalia ülikooli teadlased uurisid ühte India ookeani kõige sügavamat ja vähem uuritud paika – Wallaby ehk Cuvier’ platood. Kuni 5500 meetri sügavusele sukeldunud teadlased dokumenteerisid 50 erinevat tüüpi elusorganismi. Ookeanipõhja ainulaadse fauna hulgas oli ka ainurakseid, keda okeanoloogid kirjeldasid kui mudapalle.

Wallaby-Cuvier' platoo asub 450 kilomeetri kaugusel Lääne-Austraalia rannikust. See on astmeline veealune platoo, mille sügavused ulatuvad 2900–5652 meetrini.

Meeskond kasutas mehitatud sukelaparaati Limiting Factor, mis on sukeldunud kõigis viies ookeanis ja mitmekiirelist kajaloodi ehk MBESi. Nende abiga saadi 198 minutit ülesvõtteid ookeanipõhja taimestikust ja loomastikust. Kokku tuvastati 52 tüüpi elu, sealhulgas käsni, koralle, aga ka leiti ka kummalised mudapallid - kerakujulised ainuraksed organismid. „Meid üllatas vaid kahe päevaga filmitud organismide mitmekesisus, millest levinuim oli ksenofüofoor, lehvikukujuline organism, mida leidub peamiselt platoo tasastel aladel. Leidsime ka väikesed mudapallid, mis meie arvates on gromiidid,“ kommenteeris dr Todd Bond Lääne-Austraalia ülikoolist.

Okeanoloogid leidsid nende mudapallide elupaiga sügavalt platoo põhjast.

Uuringut juhtinud Bondi sõnul aitas sukeldumine täita lünka teadmistes selle piirkonna kohta, sest India ookeani sügavad idaosad on endiselt läbi uurimata. Teadlaste eesmärgiks ei olnud mitte ainult organismide katalogiseerimine, vaid ka uurida, kuidas elupaigad ja liigid muutuvad koos sügavuse ja geoloogiliste struktuuridega.