Sel suvel saadavad USA kosmosejõud orbiidil satelliitide konstellatsiooni, et jälgida Hiina ning Venemaa kosmoselaevu, mis võivad potentsiaalselt segada või kahjustada orbiidil olevaid satelliite.

See on viimane samm kosmose suurriikide kasvavas vastasseisus, kirjutab Bloomberg. Kosmosejõudude ja analüütikute sõnul on konstellatsioon, mida nimetatakse Silent Barkeriks, esimene omataoline, mis täiendab maapealseid vastuvõtjaid ja madalal Maa-lähedasel orbiidil olevaid satelliite.

Satelliidid paigutatakse geostatsionaarsele orbiidile umbes 35 400 kilomeetri kõrgusele Maast ja need pöörlevad sama kiirusega kui meie planeet. „See võimaldab tuvastada ja avastada ohte oluliste USA süsteemide vastu ning pakub võimalust otsida, tuvastada ja jälgida objekte kosmosest, et ohte õigeaegselt tuvastada,“ teatasid kosmosejõud, kes arendavad satelliite koostöös NSAga (Riiklik Julgeolekuagentuur).

Silent Barkeri satelliidi konstellatsioon peaks startima pärast juulit kanderaketi Atlas V pardal. Stardikuupäev teatatakse Facebookis ja Twitteris 30 päeva ette, mis on oluline muudatus aastakümneid tegutsenud agentuuri jaoks, mille olemasolu hoiti salajas kuni 1992. aastani.

Silent Barker on vastus Hiina ja Venemaa jõupingutustele arendada süsteeme, mis võivad orbiidil teised satelliidid välja lülitada, mis on USA jaoks suur probleem.

„Uus konstellatsioon parandab oluliselt kosmosejõudude võimet jälgida orbiidil olevaid vaenlase satelliite, mis võivad liikuda meie satelliitide ümber või nende läheduses,“ rääkis USA esindajatekoja relvajõudude komitee kosmoseprogramme jälgiva strateegia allkomitee endine liige Sarah Mineiro.

Silent Barkeril pole tema sõnul sarnaseid piiranguid, nagu maapealsetel jaamadel ning madalal orbiidil viibivatel satelliitidel ning see võimaldab USAl näha, mis kosmoses toimub.

NSA direktori büroo kirjutas oma tänavuses igaaastases ohuhinnangus, et Hiinal on relvi, mis on mõeldud USA satelliitide hävitamiseks ning kosmoseoperatsioonid on Hiina Rahvavabastusarmee potentsiaalsete sõjaliste kampaaniate lahutamatu osa.

Üheks näiteks on Hiina satelliit SJ-21, mis saadeti orbiidile 2021. aastal ja viis jõude seisnud Hiina satelliidi mitusada kilomeetrit kõrgemale orbiidile. Teine Hiina satelliit Sijian-17 on varustatud manipulaatoriga, mida saab kasutada teiste satelliitide püüdmiseks, märgitakse NSA 2022. aasta aruandes. Märtsis kongressile tehtud avaldustes ütles USA kosmoseväejuhatuse juht kindral James Dickinson, et SJ-21 võib ohustada USA geosünkroonseid satelliite. Ameeriklased kardavad, et hiinlaste „kosmosepuksiirid“ võivad nende satelliidid oma orbiidilt välja viia.

Kosmosejõud ja riiklik luureagentuur ei ole täpsustanud, kui palju satelliite Silent Barkeri tähtkujus on, välja arvatud see, et see hõlmab mitut raketistarti.

Maapealsed vastuvõtjad ja maalähedased satelliidid on piiratud kauguse, geograafia ja ilmaga, kuid Silent Barker ületab vaatluslüngad, teatasid kosmosejõud.