Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) otsustas välja selgitada, mis juhtub, kui üritada kaaluta olekus praadida toitu, sealhulgas friikartuleid. ESA toetab praadimistehnikate uurimist, et täita lünki kosmosealastes teadmistes.

Kartuli praadimine on seotud keeruliste füüsikaliste ja keemiliste protsessidega, mille käigus toimuvad soojus- ja massiülekandeprotsessid koos kartulile tekkivate veeaurumullide suurenemise ja kartulist eraldumisega raskusjõu mõjul. Kosmoses muutuvad asjad veel keerulisemaks ja siiani polnud kindlust, et praadimine on gravitatsiooni puudumisel võimalik.

Ajakirjas Food Research International avaldatud artikli kohaselt võib seda tehnoloogiat vaja minna kui saavad teoks kosmosereisid Kuule ja Marsile.

Praadimise käigus toimuvad protsessid on tugevalt mõjutatud tõstejõust ja gravitatsioonikiirendusest, mis muudab praadimise uurimise kosmosetingimustes keeruliseks. Ilma tõstejõuta võivad mullid kleepuda kartuli pinnale, ümbritsedes selle aurukihiga, mis teadlaste arvates jätab kartulid märjaks ja söömiskõlbmatuks. Lisaks on raskusjõu puudumisel pritsivas kuumas õlis praadimine ohtlik.

Seetõttu töötasid teadlased välja seadme, mis oleks ohutu ja töötaks samal ajal ka kaaluta olekus. Samuti võimaldas see teadlastel samaaegselt jälgida mullide käitumist kartuli pinnal ja termilist käitumist kartuli viljalihas.

Teadlased kasutasid katseks spetsiaalset ESA lennukit, mis on loodud lühiajaliseks kaaluta tingimuste loomiseks. Katse ajal toimunud praadimisprotsess salvestati kiire ja suure eraldusvõimega kaameraga, et jäädvustada mullide moodustumise dünaamika, samuti nende kartulist väljumise kiirus ja liikumise suund õlis pärast pinnast eraldamist. Katse käigus mõõdeti ka keeva õli temperatuuri, samuti temperatuuri kartulite sees.

Nagu selgus, eraldusid kaaluta olekus aurumullid kartulist siiski kergesti ja liikusid küljele, võimaldades kuumal õlil kartuleid praadida. Täpselt samamoodi toimub see ka Maal. Eeldatakse, et mullid eralduvad kaaluta olekus praadimisel viljaliha sees tekkiva rõhu tõttu.

Teadlased märgivad, et selle uuringu tulemused on peamised eksperimentaalsed tõendid selle kohta, et toidu praadimine võib toimuda kosmoses. Ja kuigi on vaja rohkem uuringuid, näitab eksperiment, et astronautidel on menüüs rohkem kui rehüdreeritud toite, millega neid praegu toidetakse. „Lisaks toitainetele ja mugavusele võib kosmoses praadimise protsessi uurimine edendada edusamme ka valdkondades, mis ulatuvad traditsioonilisest keetmisest kuni vesiniku tootmiseni päikeseenergiast kaaluta olekus,“ ütles John Lioumbas, üks uuringu autoreid.