Uudse vähi diagnoosimise meetodi katsetused vereanalüüsi abil on andnud julgustavaid tulemusi. USA ja Suurbritannia teadlased, kes projekti kallal töötavad, teatasid, et 5000 kahtlaste sümptomitega perearsti poole pöördunud inimese seas tuvastas test täpselt vähi igal kahel juhul kolmest. Lisaks tuvastati 85% juhtudest õigesti kasvaja paiknemine kehas, edastab BBC.

Testi mehhanism seisneb selles, et see otsib keemilistest muutustest märke DNAs. Teadlased märkisid, et töö selle meetodi kallal pole veel lõppenud, kuid pärast testimise esimest etappi võime kindlalt väita, et see hakkab päästma palju elusid. Samas ei ole praegu negatiivne testitulemus 100% garantii paha haiguse puudumisele: 2,5% testis osalejatest, kelle vereanalüüsides uue meetodiga vähki ei tuvastanud, avastati vähk tavapäraste diagnostikameetoditega.

Meetodi arendajad peavad selle vea kõrvaldamist oma prioriteediks.

Test on eriti tõhus raskesti diagnoositavate vähkide, nagu kaela- ja peapiirkonna, käärsoole-, kopsu-, kõhunäärme- ja kõrivähi avastamisel. „Vähi varajane avastamine on ülioluline ja see test võib aidata meil avastada rohkem vähktõve juhtumeid varasemas staadiumis ja päästa tuhandeid elusid,“ kommenteeris Suurbritannia tervishoiusüsteemi onkoloogia suuna juht Peter Johnson.