Neuralink on Ameerika miljardäri Elon Muski idufirma, mis tegeleb aju ja tehisintellekti ühendamisega. Varem viidi neurotehnoloogia ettevõtte kõik katsed läbi ainult loomade peal. Kuid nüüd muutub kõik. „Meil on hea meel teatada, et oleme saanud FDA (Ameerika Ühendriikide Toidu- ja Ravimiamet - toim.) loa alustada kliinilisi inimkatseid! See on Neuralinki meeskonna uskumatu töö tulemus tihedas koostöös FDAga ja see on oluline esimene samm, mis võimaldab ühel päeval meie tehnoloogial paljusid inimesi aidata,“ teatas ettevõte Twitteris.

Neuralink arendab ajukiipi nimega Link. Selle eesmärk on aidata raske halvatusega patsientidel juhtida tehnikat, kasutades ainult närvisignaale.

Inimesed, kes ühel või teisel põhjusel ei saa rääkida ja oma jäsemeid liigutada, saavad lähedastega suhelda mõttejõul virtuaalsel klaviatuuril teksti tippides. Kõlab ebareaalselt? Vaadake allolevat videot. Isegi Neuralinki kiibiga ahv suudab ümbritsevatega nüüd suhelda.

Millal Neuralinki esimesed kliinilised uuringud inimeste peal algavad, pole veel täpselt teada. Ettevõte teatas, et varsti alustatakse vabatahtlike värbamisega.