Enne ülikooli astumist saavad sulle tuge pakkuda karjäärinõustajad, kes oskavad abistada teadlike karjääriotsuste tegemisel ja elluviimisel. Siin on neilt mõned näpunäited, mis võivad aidata sul teha oma huvidele vastav erialavalik.

Sina ise oled vastus

Hea uudis on, et vastused on sinu sees olemas: mõni neist on juba selge, mõni vajab alles väljakaevamist. Enese tundmaõppimisel on abiks targasti püstitatud küsimused. Alustuseks võid mõtiskleda, millised teemad pakuvad sulle rohkem huvi. Millised tegevused toovad rõõmu? Millised oskused ja kogemused on sul juba omandatud? Oluliseks infoallikaks on ka sinu võimed ja unistused. Enese avastamisel võivad abiks olla lähedased, õpetajad, sõbrad ja samuti karjäärinõustajad, kes aitavad sul ennast analüüsida ning eri vaatenurkade alt peegeldada.

Info täidab (hirmu) tühikud

Uuri põhjalikult ülikoolide kodulehtedel erialade kirjeldusi ja vasta alljärgnevatele küsimustele:

  • Millised on sisseastumistingimused ja kas vastad neile? Milliseid samme pead ettevalmistuseks astuma?

  • Millal tuleb esitada avaldus ja muud vajalikud dokumendid? Millised sisseastumiseksamid või -katsed on vaja teha?

  • Milline oli konkurss sinu valitud erialadel eelmisel aastal? Millistele erialadele saad suurema tõenäosusega sisse?

Sul tasub valida välja mitu eriala, mille kohta infot koguda – võrdlemine lihtsustab valiku tegemist. Sealjuures mõtle enda jaoks välja ka varuplaan – ja veel parem mitu varuplaani. Tartu Ülikooli õppekavade ning kandideerimis- ja vastuvõtutingimustega saad põhjalikult tutvuda ülikooli veebilehel.

Kindlasti võta osa kõrgkoolide lahtiste uste päevadest ja infoüritustest, haridus- ja infomessidest. 6. juunil toimub Tartu Ülikooli virtuaalne sisseastumise infopäev, kus räägime ülikooli astumisest ja jagame nõuandeid edukaks kandideerimiseks. Märtsi algul toimunud põnevat ja sisukat Tartu Ülikooli lahtiste uste päeva saad järelvaadata.

Sammud peast paberile

Mõistlik on kogu protsessi vältel kirjutada oma mõtted paberile, arvutisse või telefoni, sest neile otsa vaatamine aitab neid paremini hinnata. Pane endale kirja järgmised küsimused:

  • Millise eesmärgini ma soovin jõuda?

  • Millised sammud ma eesmärgini jõudmiseks ette võtan? Mida tuleb teha esmalt?

  • Mis mind toetab ja mis takistab?

  • Kust ja kellelt saan vajalikku tuge?

Kui esialgne plaan paigas, jaga seda mõne lähedase või karjäärinõustajaga, kes aitab vajadusel su tegutsemiskava täiendada. Nii oledki saanud paika esimesed sammud – ülejäänud tulevad juba edasisel teekonnal koos kogemusega. Usu, et sa suudad, ja sa oled poolel teel!

Ära unusta ennast hoida

Valikute tegemise ajal võivad sind vaevata teadmatus, hirm ja ärevus. Et nendega toime tulla, saad end toetada mitmel moel:

  • Jätka oma tavapärase rutiiniga. Maga, söö, liigu, suhtle!

  • Võta aega, et arutleda oma mõtete ja tunnete üle lähedaste või karjäärinõustajaga. Pea meeles, et sinuga sarnases olukorras on veel mitu tuhat noort inimest – võib-olla leiad nende seast kellegi, kellega mõtteid vahetada. Sa ei pea oma murega üksi olema.

  • Luba endale molutamist – fredjüssilikku viljakat mittemidagitegemise aega –, et su aju saaks kogutud infot töödelda ning võiks sulle sobivatele lahendustele tulla.

  • Ole enda vastu sõbralik! Pärast gümnaasiumi edasi õppima asumine on justkui avastusretk, kus võib ette tulla vajadus rada vahetada või suunda muuta. Sinu valik ei pea olema raudkindel ja igavene.

  • Paku endale vaimu kosutavaid ja meeli haaravaid hetki, näiteks mine loodusesse jalutama, kuula muusikat, mis pakub sulle lõõgastust ja rõõmu, või sukeldu oma lemmikfantaasiaraamatusse.

Olulised kuupäevad Tartu Ülikooli kandideerimisel

Jaga
Kommentaarid