Tähest saab valge kääbus, kui tuumakütus otsa saab ja selles ei toimu enam termotuumareaktsiooni, välimised kihid kaovad ning järele jääb vaid tihe ja kuum tuum. Ka meie Päike läbib selle perioodi mõne miljardi aasta pärast, pärast mida jahtub ja kaob.

Teadusajakirjas Nature avaldatud uuringu kohaselt said teadlased hiljuti esimest korda kätte raadiosignaali surevalt valgelt kääbuselt. Astronoomid lisasid, et kaalus „juurde võtnud“ kääbus hävitab praegu ennast ise ning hävimise faasi jõudnud tähte võib nimetada supernoovaks. Teadlased ei suutnud aastaid mõista, kuidas peaaegu surnud täht lisamassi juurde võtab. Eeldati, et sellise plahvatuse jaoks on vaja kaksiktähesüsteemi, milles naabertäht end valgele kääbusele ohverdaks. Kuid sel juhul jääks supernoova ümber lisagaasi ja häviv täht saadaks plahvatuse ajal välja raadiosignaale.

Kuid aastakümnete pikkuste otsingute jooksul ei ole suudetud seda hüpoteesi kinnitada. Kõik muutus, kui teadlased avastasid 2020. aasta märtsis supernoova 2020eyj. Mõne aja pärast suutsid nad esimest korda ajaloos salvestada selle poolt tekitatud raadiosignaali ning selgus, et sel oli tõepoolest olnud heeliumirikas kaaslane.