SpaceXi eramissioon toimetas reisijad, sealhulgas esimese Saudi Araabia naisastronaudi rahvusvahelise kosmosejaama pardale.

SpaceX Falconi rakett tõusis õhku NASA Kennedy kosmosekeskusest osana Axiom Space Ax-2 missioonist. Esmaspäeval jõudis sellega rahvusvahelisse kosmosejaama neli reisijat, vahendavad Sky News ja CNN. Laev dokiti ISSi külge Eesti aja järgi täna kell 16:24. Nad veedavad seal veidi üle nädala, enne kui naasevad tagasi Maale.

Space Xiga jõudsid kosmosesse Saudi Araabia astronaudid, geeniteadlane Rayyanah Barnawi ja hävituslendur Ali AlQarni. „Mul on suur au ja õnn esindada kõigi Saudi Araabia inimeste ja kodumaa naiste kõiki unistusi ja lootusi... See on kõigi unistus... Kui mina ja Ali saame hakkama, siis saavad ka teised,“ ütles Barnawi enne lendu.

Barnawist sai esimene araabia naisastronaut. Üldse esimese araablasena käis 1985. aastal ameeriklaste Space Shuttle'i pardal kosmoses Saudi Araabia kuningakoja liige, prints Sultan bin Salman Al Saud, kuningas Salmani vanuselt teine poeg. Naiste õigused Saudi Araabias on tänini väga piiratud, veel kuni 2018. aastani ei tohtinud naine seal autot juhtida. Tänini ei saa näiteks naised Saudi Araabias passi, ei tohi minna arsti juurde või avada pangas arvet ilma selleta, et tema pere meestest eestkostjad talle selleks loa annavad.

Missiooni korraldab Houstonis asuv erafirma Axiom Space, mis organiseerib kosmosereise. Meeskonda juhib Peggy Whitson, endine NASA astronaut, kes praegu töötab Axiom Space'is. 63-aastasele Whitsonile kuulub maailmarekord kosmoses veedetud aja osas: ta on seal oma elust veetnud seal suisa 665 päeva.

Neljas meeskonnaliige on John Schoffner, Ameerika ärimees.

ISSi pardal on peale nende hetkel veel seitse astronauti. Missiooni liikmed veedavad ISSil kaheksa päeva, mille jooksul tegelevad nad enam kui 20 uurimis- ja teadusprojektiga.