Rühm astronoome ja astrofüüsikuid on välja arvutanud, millise kiirusega võivad liikuda kosmose mustade aukude tuumadest moodustunud tuulevood. Vastav uuring viidi läbi USA Riiklikus astrofüüsika instituudis projekti SUBWAYS raames, mis tegeleb ülimassiivsest mustast august lähtuvate tuulte uurimisega röntgenikiirguse abil, kirjutab Universe Today. Mustade aukude uurimiseks kasutasid teadlased XMM-Newtoni teleskoopi ja viisid läbi 22 musta augu röntgenspektroskoopia.

Umbes 30% juhtudest ulatus tuule kiirus (voolud tekivad augu akretsioonikettast tolmu ja gaasi paiskumisel tähtedevahelisse ruumi) 100 miljoni meetrini sekundis, mis on kolmandik valguse levimise kiirusest.

Projekti ühe eestvedaja Marcell Brusi sõnul on selliste tuulte intensiivsus ja kiirus võimeline reguleerima galaktikate ökosüsteemi. „Need tulemused võimaldavad meil kindlamalt väita, et oluline osa aktiivsetest galaktikate tuumadest sisaldab ülikiireid tuuli ja ülikiireid voogusid. Ja saime tõestuse, et nende gaasivoogude intensiivsus on piisav nende galaktikate ökosüsteemide oluliseks muutmiseks,“ ütles ta.

Teine projektis osalev teadlane Gabriele Matzeu tõi esile, et uuringu tulemusel said teadlased uusi tõendeid tugevalt ioniseeritud aine olemasolu kohta. See moodustub galaktika tuumade kõige aktiivsematest piirkondadest. Ta lisas, et sellise aine kiirus ulatub peaaegu valguse kiiruseni.