Teadlased on suutnud tõestada, et Kuu keskmes on tahke metallist tuum, täpselt nagu Maa sees. Uurimustöö tulemusi kokkuvõttev artikkel avaldati teadusajakirjas Nature.

Selles märgitakse, et 20 aastat tagasi tõestasid teadlased vedela välissüdamiku olemasolu Kuu pinna all. Sisemise südamiku struktuurist oli aga selle suhteliselt väikese suuruse tõttu raske aru saada.

Prantsusmaa riikliku teadusuuringute keskuse teadlased püüdsid teiste sama riigi teadusasutuste uurimisrühmade osalusel mõista, millest koosneb Maa loodusliku kaaslase „süda“. Nad analüüsisid hoolikalt erinevate kosmosemissioonide ja nn laserkauguse määramise (meetod Maa ja Kuu vahelise kauguse täpseks mõõtmiseks-toim.) andmeid ning järeldasid, et Kuu sisemine tuum on tahke.

Samas uuringus leidsid teadlased tõendeid Kuu vahevöö liikumise kohta, kuna Kuu on selle tekkest saadik arenenud. Kuu vahevöö ümber pöördumine võib seletada suurte rauakoguste esinemist Kuu pinnal. Need leiud võivad lõpuks aidata lahendada veel ühe mõistatuse – miks Kuu magnetväli, mis oli kunagi 100 korda tugevam kui Maa oma, on nüüdseks peaaegu täielikult kadunud. „Meie tulemused (...) toetavad vahevöö pöördumise stsenaariumi,“ kinnitavad uuringu autorid.