Sky News teatas Hiina riigimeediale viidates hiinlaste eksperimentaalse kosmoselaeva naasmisest Maale pärast 276 päevast orbiidil viibimist. Väidetavalt arendab Peking korduvkasutatavat kosmosetehnoloogiat ning antud missioon oli selles programmis suureks läbimurdeks, kuna mehitamata kosmoselaev pöördus plaanipäraselt tagasi Loode-Hiinas asuvale Jiuquani kosmodroomile.

Laev saadeti orbiidile 2022. aasta augusti alguses, kuid selle kohta, millega täpselt tegu, milliseid tehnoloogiaid selle pardal katsetati ja kui kaugele see lendas, pole üksikasju avaldatud. Ka ühtegi pilti laevast pole veel avaldatud.

Hiina riigimeedia kirjutab, et tegu on suure läbimurdega Hiina korduvkasutatavate kosmoselaevade tehnoloogia arendamisel, mis loob soodsama võimaluse tulevaste kosmoselendude korraldamiseks.

2021. aastal tõusis õhku ja naasis samal päeval Maale sarnane kosmoseaparaat, mis oli võimeline jõudma atmosfääri piirini, mis Hiina sõnul oli suur samm korduvkasutatava kosmoselaeva arendamisel.

Sky Newsi teatel on sotsiaalmeedias spekuleeritud, et Peking arendab USA X-37Bga sarnanevat kosmoselaeva – autonoomset minikosmosesüstikut, mis võib püsida orbiidil aastaid.

Korduvkasutatav, mehitamata X-37B naasis Maale 2022. aasta novembris pärast enam kui 900 päeva orbiidil.