Karl Erik kolis 2010. aastal Tartusse, et minna ülikooli majandusteadust õppima. Üsna pea oli noormees Tartu Ülikooli Erasmuse koordinaatori ukse taga sooviga teha vahetussemestrit välisriigis. „Minu jaoks oli Erasmuse eesmärgiks just võrgustiku loomine. Sa avastad teistsugust kultuuri ja paned end proovile, kuidas tegelikult sotsialiseeruda erinevas kultuuriruumis päris inimestega,“ leidis ta.

Oma kursuselt oli Karl Erik ainus, kes Erasmuse võimalust kasutas. Samal aastal, kui ta kodumaaga hüvasti jättis, jäi kogu tema ülejäänud kursus Eestisse õpinguid jätkama. See ei ole aga suur üllatus, sest paljudel jääb Erasmuse kogemus hirmu taha kinni: mis minust saab? Kuidas ma hakkan võõras riigis võõrast keelt rääkima? Karl Erikul seda hirmu polnud. Ta nägi vahetussemestrit kui võimalust kogeda uut huvitavat seiklust. Ja ta nägemus sai kinnituse, sest ühest õppesemestrist sai kaks.

Karl Eriku soov oli minna Saksamaale. Lõuna-Saksamaal asuv linn Konstanz võitis kohe ta südame, sest see meenutas talle tema ülikoolilinna Tartut. „Konstanz on fenomenaalsest kaunis linn, mis on võrreldav Tartuga.“

Ehkki linn meenutas Tartut, siis sellegipoolest oli tema esimene reegel – teiste Konstanzi eestlastega ta oma õpirände jooksul suhtlust ei otsi. Tänu sellele „reeglile“ sai ta palju uusi rahvusvahelisi tutvusi. „Ma tulin avastama teistsugust kultuuriruumi ja maailma, olin eestlasi piisavalt näinud. Samuti paratamatult suhtled kohapeal väga paljude erasmuslastega, sest graafik ja huvid on samad. Nad tulevad ka keskkonda, kus nad põhimõtteliselt ei tea kedagi, mis muudab nad automaatselt vastuvõtlikumaks uutele sõprussuhetele. Sai omajagu tutvutud ka kohalike sakslastega.“

Mida aga soovitada tudengile, kes seisab oma ülikooli Erasmuse koordinaatori ukse taga, kuid ei julge sellele koputada? „Me ei kahetse kunagi asju, mida me tegime, vaid kahetseme asju, mida me ei teinud. Tuleb võtta see julgus, minna ja panna end proovile. Ja vältida eestlasi!“ ütles ta naljatledes.

Uues taskuhäälingu osas kuuleb muuhulgas ka aruteluna, milline peaks ettevõtlusega tegelev inimene olema, kuidas sündis Eesti üks kõige tuntum taaskasutatud moekaupade ostu-müügiplatvorm Yaga ning kuidas jõuti veebilehe laienemisega Lõuna-Aafrika Vabariiki. Seda kõike kuula taskuhäälingust!

Erasmus+ ja Euroopa Solidaarsuskorpuse agentuuri tegemistega saad end kursis hoida meie veebilehel eeagentuur.ee, Facebooki lehel või Instagramis @erasmuselood.

Saatejuht Sabina Sägi ning Yaga looja ja erasmuslane Karl-Erik Kotkas

Jaga
Kommentaarid