Ameerika kirurgid tegid meditsiiniajalugu, sooritades sündimata lapse ajus esimese eduka emakasisese operatsiooni. Operatsiooni tegid Bostoni lastehaigla ning Brigham and Women'si haigla arstid. Kirurgid päästsid lapse, embooliseerides tema ajust probleemse veresoone. Sellest kirjutab Science Alert.

Last vaevas harva esinev aju suure Galeni veeni väärareng, mille tulemusena arterite ja veenide vahelises vereringesüsteemis tekivad ühendused, mille kaudu veri liigub otse veenidesse, jättes kõrvale ajukapillaarid.

Ülesvõtted enne operatsiooni, vahetult peale operatsiooni ja peale sündi.

Reeglina on see väärareng üsna haruldane. Keskmiselt fikseeritakse seda üks kord 60 tuhande sünni kohta.

Probleem avastati kolmandal trimestril (rasedus oli kestnud 34 nädalat ja 2 päeva). Varem opereerisid arstid sellise probleemiga silmitsi seistes selliseid defekte alles pärast sündi, kuid kuna nad kartsid, et neil ei pruugi olla nii palju aega, siis võtsid nad riski ja tegid lapsele operatsiooni ultraheli abiga enne sündi.

Hetkel on väike patsient juba kuus nädalat vana. Operatsioon õnnestus. Emakakudede rebenemise tõttu oli sünnitus enneaegne, kuid see ei kahjustanud ema ega last. „Meil on hea meel teatada, et kuuenädalaselt tunneb laps end suurepäraselt, ei võta ravimeid, sööb normaalselt, võtab kaalus juurde ja naasis juba koju. Mingeid märke negatiivsest mõjust ajule ei ole,“ kommenteerisid kirurgid oma edu.