Mehel oli kogutud hulgaliselt isikuteavet passiandmete, maksumaksja numbrite, sünnitunnistuste, juhilubade ja pangakontode andmete kohta. Sõltuvalt müügiks pakutud andmete hulgast küsis mees ostjatelt 500 kuni 2000 eurot.

Mehe isiku tuvastas küberpolitsei osakond koos Svjatošini ringkonnaprokuratuuri töötajatega. „Kahtlustatav oli Telegrami sõnumitooja suletud gruppide ja kanalite administraator, kus ta müüs Ukraina ja Euroopa Liidu kodanike isikuandmeid,“ seisab Ukraina küberpolitsei avaldatud teates.


Ukraina küberpolitsei selgitas, et varastatud andmeid ostsid ka Venemaa kodanikud, kes maksid vene rublades, mis on Ukraina territooriumil keelatud valuuta.

Politsei korraldas mehe koju haarangu, mille käigus viimane üritas uurimist takistada ja vigastas selle käigus politseinikku. Politsei vahistas mehe ja paigutas ta ajutisse kinnipidamisasutusse.

Õiguskaitseametnikud konfiskeerisid mehelt tema mobiiltelefonid, SIM-kaardid, arvuti- ja serveriseadmed ning üle 30 kõvaketta. Server sisaldas mitmeid piiratud juurdepääsuga andmebaase.

„Kriminaalmenetluse kohtueelse uurimise raames ning kohtu korralduse alusel tulid õiguskaitseametnikud kahtlusaluse koju läbiotsimist teostama,“ lõpetab teade. „Sanktsioonid näevad ette vabaduse piiramist või vangistust kuni viieks aastaks. Uurimine jätkub.“