Vana rannahoone, milles asusid muu hulgas kohvik, väliterrass, jäätisekiosk ja tualettruumid, lammutati maha möödunud talvel, algasid need tööd 18. novembril ja lõppesid 1. detsembril. Lammutustööd tellis Tallinna linnavaraamet, töid teostas Aspen Grupp OÜ.

Põhjuseks toodi hoone amortiseerumine. Põhja-Tallinna vanem Manuela Pihlap ütles toona, et linnaosa sooviks on rajada linlaste ootustele ja nende vajadustele vastav rannahoone.

Paraku otsustati vana rannahoone keset talve maha võtta ilmselgelt kiirustades: senised hanked uue rajamiseks olid luhtunud ja rahva hulgas käis alles ideekorje uue hoone väljanägemise ja funktsioonide kohta.

Nimelt oli 2020. aastal välja kuulutatud arhitektuurikonkurss, mis seadis eesmärgiks leida „kaasaegne, asukoha potentsiaali ära kasutav ja kogukonnakeskne lahendus“. Seejärel kuulutas Tallinna Linnavaraamet 2021. aastal välja läbirääkimistega pakkumise Pelguranna tn 58 kinnisasjale hoonestusõiguse seadmiseks.

Hanked luhtusid, sest võidu saavutanud kavandi järgi ei leitud ettevõtjat, kes rannahoone etteantud tingimustel valmis ehitaks.

Küll aga korraldati mullu novembris elanike seas ideekorje. Selgus, et rahvas soovib lihtsat lahendust, mis sobiks sealsesse keskkonda. Pigem hubane ja pisem kui suur hoone. Toitlustuskoht võiks toimida aastaringselt ja omada piisavalt ruumi erasündmusteks ja ka väikest varjualust. Lisaks toimivale toitlustusele soovitakse hooajaliste sporditarvete laenutust ja rannavarustuse rendipunkti või poodi - - müügil võiksid seal olla rannamänguasjad, trikood, ujumisrõngad, ka plaastrid, päiksekreemid, põletusgeel – selle jaoks võiks rahva arvates tegelikult eraldada ka kohvikupinnalt nurga nagu paljudes kohtades välismaal. Olulisel kohal kindlasti lukustatavad kapid, dušid, wc. Võimalused meelelahutuseks ja sportlikeks tegevusteks. Kõigi tagasiside andjate ühine soov oli, et alast kujuneks lihtne ja kõigile mõeldud hubane ruum.

Forte uuris sel nädalal, mis seisus on ideekorje järgsed tegevused – kas lkohe läheb uue rannahoone ehitamiseks. Selgus, et mitte mingis seisus.

„Hange ei ole veel välja kuulutatud,“ öeldi linnaosavalitsusest. „Informeerime kindlasti avalikkust kohe kui sel teemal on uuemaid uudiseid.“

Otsust ei olevat ka selles osas, kas uue rannahoone ehitab linn või antakse ehitusluba konkursi võitjale. Linnaosa toetab lahendust, kus linn ise ehitab hoone, mis lähtub elanike ootustest ja vajadustest.

Otsuse peab langetama Tallinna linnavalitsus.

Platsile otsitakse toitlustajat

Küll aga kuulutas Põhja-Tallinna valitsus 11. aprillil välja konkursi suvekohviku pidaja leidmiseks Stroomi randa. Pakkumisi võib esitada kuni 2. maini.

Kohvikut soovitakse leida just aadressile Pelguranna 58, kus lammutatud hoone asemel asub nüüd lihtsalt ilusa merevaatega plats. „Kutsume ettevõtjaid esitama oma pakkumist, et aidata kaasa rannakülastajate veelgi meeldivamale ajaveetmisele linna ühes populaarsemas rannas,“ ütles Põhja-Tallinna vanem Manuela Pihlap.

Kohvik-paviljoni paigaldamiseks võib üürida Stroomi rannapargi mereväljaku 30-120 m2. Lisainfo asub siin: https://www.tallinn.ee/et/ametlik-teade/pohja-tallinna-valitsus-kuulutab-valja-labiraakimistega-pakkumise-linnarajatise-osa