Professor Tsumoru Shintake, kes juhib instituudi kvantlainemikroskoopia üksust, pakkus idee kasutada etanooliauru hingamisteede infektsioonide raviks esimesena välja. Ta asus seda lähenemisviisi katsetama koos oma kolleegi professor Hiroki Ishikawaga, kes juhib instituudi immuunsignaalide üksust, ja nende meeskonnaliikmetega.

„Etanool on tõhus desinfitseerimisvahend kehapindade jaoks, seega tahtsime teada, kas etanool võiks olla tõhus ka keha sees,“ ütles Miho Tamai, Ishikawa labori teadlane.

Kasutades õhuniisutajat, et tekitada väikeses konteineris etanooliauru, leidsid nad, et kui A-gripiviirusega nakatunud hiired seda auru kümne minuti jooksul sisse hingavad, inaktiveerub viirus. Uuring on avaldatud ajakirjas The Journal of Infectious Diseases.

A-gripiviirused kogunevad kopsurakke katvasse õhukesse vedelikukihti, mis kaitseb hingamisteede pinda. Teadlased arvavad, et infektsiooni edukaks raviks peab etanooliauruga tõstma etanooli kontsentratsiooni selles vedelikus 20 protsendini.

See kontsentratsioon ei ole mürgine kopsurakkudele, mille teadlased lõid laboris inimrakkude jäljendamiseks. Kehatemperatuuril suudab 20% etanool mitte ainult inaktiveerida A-gripiviiruse väljaspool rakke ühe minutiga, vaid ka peatada viiruse paljunemise nende rakkude sees.

Oluline on etteantud etanooli kontsentratsioon. Kui kontsentratsioon ei ulatu viiruste inaktiveerimiseks sobivale tasemele, ei ole sellest kasu.

A-gripiviirus on viirus, millel on välismembraan, mida nimetatakse ümbrikuks (ing. k. envelope). „Etanooliaur võib inaktiveerida ka teisi taolisi viiruseid, nagu SARS-CoV-2,“ ütles Ishikawa, ja seni on kõik pandeemiaid põhjustanud viirused olnud välismembraaniga viirused. „Kui peaks järgmine pandeemia puhkema, saame ehk kiiresti rakendada etanooliauru inhalatsiooniteraapiat, et haigust ennetada või ravida,“ selgitas ta.

Inimesed ei tohiks ise kodus proovida etanooli kasutamist ravina.

Hiroki Ishikawa

Shintake nõustus, märkides, et selle meetodi tõhusus ei sõltu viiruse variandist. Ta selgitas, et kui see on hoolikalt kavandatud, võib etanooliauru inhalatsioonimeetod tulevikus pandeemiad peatada. Tema ja Ishikawa jätkavad koostööd, et optimeerida ravi ja uurida selle mõju teistele hingamisteede nakkushaigustele, nagu linnugripiviirused ja SARS-CoV-2.

Teadlased usuvad, et etanooliauru inhalatsiooniga ravil on suur potentsiaal mitmekülgse ja tõhusa uue ravina erinevate hingamisteede nakkushaiguste vastu. Kuid Ishikawa hoiatas, et inimesed ei tohiks ise proovida etanooli kasutamist ravina. „See võib põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid või lausa plahvatusohtu,“ ütles ta. „Selle uue ravi tõhusust ja ohutust inimeste ning ka teiste imetajate puhul tuleks enne hoolikalt hinnata.“