Vene mereväe Vaikse ookeani laevastiku uueks ülemaks sai admiral Viktor Liina, kes siirdus sinna Balti laevastiku ülema kohalt. Sellest teatas TASS. Balti laevastiku uueks juhiks saab viitseadmiral Vladimir Vorobjov, kes oli enne seda Vene peastaabi ülema asetäitja.

Viktor Liina sündis Pihkva oblastis Petseri linnas 1968. aastal. Isa poolt on ta seto. Viitseadmirali isa Nikolai Liina, setopäraselt Liina Kolla, oli setode hulgas hästi tuntud ning rääkis ladusalt seto keelt. Viktor Liina alustas oma sõjaväelist karjääri Põhjalaevastiku allveelaeva navigatsioonilahinguüksuse insenerina. 2010. aastal asus Liina juhtima Põhjalaevastiku Valge mere mereväebaasi ning 2012. aastal sai ta kontradmirali auastme. 2014. aastal astus ta Vene Föderatsiooni relvajõudude peastaabi sõjaväeakadeemiasse, mille lõpetas 2016. aastal ja temast sai Musta mere laevastiku ülema esimene asetäitja. 2019. aastal sai Liinast peastaabi ülema Valeri Gerassimovi asetäitja ning 2021. aastal määrati ta Balti laevastiku ülemaks.

Liina eelkäija Vaikse ookeani laevastiku juhi kohal, Sergei Avakjants saadeti pensionile. Väidetavalt polnud Vene peastaap rahul Vaikse ookeani laevastiku valmisoleku kontrollimiseks korraldatud manöövrite tulemusega

Jaga
Kommentaarid