Telia raadiovõrgu osakonna juhi Oliver Leki sõnul lülitati Raplamaal 3G välja 11. aprillil ning Pärnumaal 17. aprillil. Mobiilside teenuste põhirõhk langeb neis uuemate 4G ja 5G tehnoloogiatele, nende kõrval jääb toimima ka Telia 2G võrk.

Telia raadiovõrgu osakonna juhi kinnitusel on ettevõte lisanud kõigisse maakondadesse, kus 3G on suletud, juurde ka 2G võrgu mahte.

„Seni on 3G võrgu sulgemine läinud kõigis maakondades sujuvalt ja kliendid suhtuvad sellesse mõistvalt,“ teatas ettevõte.

Järgnevalt on Telial plaanis 3G võrk kinni panna Harjumaal, kus hakatakse võrku järk-järgult sulgema alates aprilli lõpust ning täielikult peaks 3G olema Harjumaal välja lülitatud orienteeruvalt mai keskpaigaks.

Telia alustas 3G võrgu sulgemist nendest maakondadest, kus on vanemate võrkude (2G ja 3G) kasutajate osakaal kõige madalam ning kus on enamus kliente kasutusele võtnud VoLTE toega telefonid, millega saab helistada 4G võrgus.

Selliseid telefone, mis 3G võrgu sulgemise järel helistamise mõttes kasutuks muutuvad, sisuliselt pole. Nimelt jätkavad telefonid, mis suudavad töötada nii 2G kui 3G võrgus, peale 3G võrgu sulgemist tööd Telia 2G võrgus. See tähendab, et nende telefonidega saab endiselt nii helistada, sõnumeid saata kui ka kõnesid vastu võtta.

Mobiilse interneti kasutamisega on olukord küll veidi keerulisem, kuna 2G võrk ei võimalda pakkuda ligilähedaseltki selliseid andmeside kiirusi kui näiteks 3G.

Seepärast kutsub Teliakliente, kes täna kasutavaid veel 2G/3G seadmeid (sh netipulgad, tahvelarvutid), võtma kasutusele uuemaid 4G/5G toega seadmeid.

Kõigi klientide jaoks, keda 3G võrgu sulgemine puudutab, on avaldatud Telia iseteeninduses ka täpne info, mis telefonid oleks soovitatav välja vahetada. Vastava info leiab klient Telia iseteenindusse sisse logides ning liikudes sealt edasi valikusse Pakkumised > Personaalsed pakkumised. Telia enda kaubavalikusse kuuluvad juba alates 2021. aastast vaid VoLTE toega mobiiltelefonid (nii nupu- kui nutitelefonid).

Telia 3G võrgu sulgemise edasine ajakava:

  • Alates 30.04.2023 hakatakse 3G-d sulgema Harjumaal

  • Alates 31.05.2023 hakatakse 3G-d sulgema Tallinnas

  • Alates 30.09.2023 hakatakse 3G-d sulgema Ida- ja Lääne-Virumaal, Hiiu- ja Saaremaal

  • Alates 31.10.2023 hakatakse 3G-d sulgema Viljandi-, Jõgeva- ja Järvamaal

  • Alates 30.11.2023 hakatakse 3G-d sulgema Tartu-, Valga-, Põlva- ja Võrumaal