Holland ostab koos Taaniga Ukrainale 14 Leopard 2A4 tanki. Sellest teatas Hollandi kaitseministeerium.

Pärast kapitaalremonti saadetakse need sõjamasinad esimesel võimalusel Ukrainasse ning ilmselt saab see teoks 2024. aastal. Holland ja Taani osalevad rahvusvahelises „tankikoalitsioonis“, mis varustab Ukrainat kaasaegsete lääneriikides toodetud tankidega. Holland on varem ostnud Ukraina jaoks vanemaid Leopard 1 tanke Taanist ja Saksamaalt, samuti nõukogude T-72 tanke Marokost.

Tank Leopard 2 on suure tulejõu, hea soomuskaitse ja suurepärase mobiilsusega lahingumasin, mis ületab oma näitajatelt Nõukogude Liidus toodetud tanke. Näiteks kui suurem osa nõukogude tanke suudavad tagurpidikäiguga liikuda umbes 4 km/h, siis Leopard 2 tankil on see tankide „ellujäävuse“ suhtes oluline näitaja üle 30 km/h ning selle käigukastil on kaks tagurpidikäiku. Leopard 2A4 on katsetustel näidanud, et selle esikülg on 120-mm tankikahurile haavatav vaid väiksemal kaugusel kui 250 meetrit.

Ukraina tankimeeskonnad on viimastel nädalatel näidanud, et saavad lühikese ajaga tanki käsitlemise selgeks ning osa lubatud Leopard 2 tanke on juba praeguseks jõudnud Ukrainasse. Kokku on lubanud lääneriigid Ukrainale 71 sellist tanki, koos Hollandi ja Taani annetusega kasvab see number 85 tankini.

Holland ja Taani jagavad Leopard 2A4 ostukulud omavahel pooleks. Need on umbes 165 miljonit eurot. Seda, millisest allikast tankid pärinevad, ei ole teada, kuid võib spekuleerida, et need tulevad saksa relvafirmade varudest, kes on kokku ostnud seda tüüpi tanke Austrialt, Šveitsilt ja Rootsilt, et kasutada ära nende tankide veermikud Leopard 2 tanki uuemate modifikatsioonide tootmiseks.

Holland osaleb ka kahes 155-mm suurtükiväe laskemoona ühishankealgatuses, panustades 130 miljoni eurot Euroopa Kaitseagentuuri (EDA) ühisesse fondi.

Mida Leopard 2A4 suudab?

Leopard 2 tank on üks 20. sajandi teise poole kuulsamaid ja populaarsemaid tanke. Seda on müüdud üle 3600 ühiku ja see on tankimaailmas „ikoon“. Tanki juured on pärit 60ndate Saksa-Ameerika ühisprojektist MBT-70, mis jagunes seejärel kaheks eraldiseisvaks riiklikuks arenduseks - tulevaseks Leopard 2ks ja teiseks maailmakuulsaks tankiks M1 Abrams.

Selle tulemusel õnnestus Saksa ettevõttel Krauss-Maffei Wegmannil luua oma võimaluste poolest revolutsiooniline masin, mille masstootmine algas 1979. aastal. Eelkõige pandi paika kõik neli peamist tanki lahinguväljal kasutatava efektiivsuse komponenti: 120-mm kahuri tulejõud, kõrge kaitsetase, manööverdusvõime ja täiuslik tulejuhtimissüsteem.

Ja masina iga uue uuendusega kõik need neli parameetrit ainult paranesid. Eelkõige oli murranguline modifikatsioon Leopard 2A4, mille seeriatootmine kestis aastatel 1985–1992 ja millele paigaldati Zeissi termopildisihikud, täisdigitaalne tulejuhtimissüsteem, uus volframi ja titaani elementidel põhinevast soomusest torn ning mille jaoks loodi uus laskemoon.

Väidetavalt kannatab Leopard 2A4 esiprojektsioonis välja 1,5 km kauguselt lastud Nõukogude tankide 125-mm alamkaliibrilist laskemoona. Leopard 2A4le omakorda pandi Rheinmetalli sileraudne relv Rh-120, mille raua pikkus on 44 kaliibrit ja mis läbistab kuni 560 mm tankisoomust 2 km kauguselt. Samal ajal on teada, et Vene armee levinuima tanki T-72B3 esisoomus on 530 mm.

Sihtmärkide hävitamise ulatuse osas märgitakse, et Leopard 2 suudab maastikul liikudes tõhusalt tulistada kuni 5 km kaugusel.

55-tonnise masina sõiduomadused tagab 1500-hobujõuline 12-silindriline turbolaaduriga diiselmootor, mis annab võimsustiheduseks 27,3 hj/t, mis on väga kõrge näitaja. Näiteks T-72B3 võimsus 24,6 hj/t ja T-90M „Prorõvi“ oma 23,5 hj/t.

See mõjutab ka tanki kiirust, mis on kuni 68 km/h. Samuti tuleb märkida, et tanki tagurpidi kiirus on 31 km/h, mis on tankile oluline olukorras, kus on vaja lahinguväljalt kiirelt lahkuda. Lisaks vajab Leopard 2A4 kohapeal pöörde sooritamiseks vaid 10 sekundit.

Leopard 2A4 omadused

Eelnev tegi Leopard 2A4st 80ndatel ja 90ndatel maailma ühe parima, kui mitte parima tanki. 1994. aasta seisuga oli Saksamaal kasutusel 2125 Leopard 2A4, lisaks tootis Šveits umbes 380 litsentsitud Leopard 2A4. Lisaks müüs Saksamaa 1772 ühikut 14 riiki. Mis tegi Leopard 2st ühe populaarseima tanki maailmas. Ühtlasi tõi see kaasa Leopard 2 pideva uuendamise protsessi, mis peaks suurendama oluliselt väiksema arvu Bundeswehri tankide lahinguvõimet ning vastama ka praeguste ja tulevaste kasutajate vajadustele.

Peale A4 tanki uuendati A5 modifikatsiooni, mille puhul tugevdati oluliselt soomust ja hüdrauliline torni pöörlemisajam asendati elektrilisega. Seejärel tuli A6, millele paigaldati pikem ja võimsam 120 mm kahur pikkusega 55 kaliibrit, mis on nüüd standard. Ja A7 versioonis suurendasid sakslased taas soomust ja viisid läbi süsteemide täiendava digitaliseerimise.

Leopard 2A4 tehnoloogiline tase võimaldab seda tõhusalt kasutada kaasaegsel lahinguväljal, kuid masinate täieliku potentsiaali rakendamine on võimalik ainult moderniseerimispaketi kasutuselevõtuga.

Tank Leopard 2A4

Meeskond: 4 meest

Mootor: turbolaaduriga diisel 1500 hj

Kahur: 120 mm, raua pikkus 44 kaliibrit

Lahingumass: 55 t

Maksimaalne kiirus: 68 km/h

Tagurpidi kiirus: kuni 31 km/h

Jaga
Kommentaarid