Miljardär Elon Muski ettevõttel SpaceX ebaõnnestus esimesel katsel ajaloo võimsaimaks raketiks nimetatud Starshipi start. Rakett on peaaegu 120 meetri kõrgune ja sellel on tõukejõudu peaaegu kaks korda rohkem kui mis tahes kosmoseaparaadil, vahendab BBC. Start pidi aset leidma 17. aprillil Texases asuvast stardipaigas. Plaani järgi peaks rakett tegema peaaegu täistiiru ümber Maa, kuid päris viimasel hetkel lükati starti edasi. „See on väga keerulise hiiglasliku raketi esmastart, mis võib ära jääda,“ hoiatas Musk Twitteris. „Oleme väga ettevaatlikud ja kui miski tekitab muret, lükkame stardi edasi.“ Praeguse seisuga on start vähemalt 48 tunniks edasi lükatud.

Raketi ülemist ja alumist segmenti testiti üksteisest eraldi ning esmaspäeval pidid need esimest korda koos lendama. Raketti ennast katsetati madalatel kõrgustel. Raketi esimene aste, nimega Super Heavy, on hiiglaslik kiirendi, millel on 33 mootorit. Laskumise ajal tohutu ülekuumenemisega toimetulemiseks on sellele raketile kantud spetsiaalne kaitsekiht.

Kui SpaceX saavutab stardi ajal 90% tõukejõust, peaks alumine aste andma raketi jaoks võimsuse ligi 70 meganjuutonit. Pärast õhku tõusmist peaks Starship lendama Mehhiko lahest ida poole. Kaks minutit ja 49 sekundit pärast starti peaks eralduma raketist esimene aste ja see jätkab omal jõul teekonda üle Kariibi mere ja seejärel enam kui 100 km kõrgusele Maa pinnast. Orbiidile jõudmine peaks kokku aega võtma vaid kuus minutit ja 23 sekundit. Järgmise 90 minuti vältel peaks laev tegema peaaegu täistiiru ümber Maa, pöörduma tagasi atmosfääri ja laskuma Hawaii saarte lähedal Vaiksesse ookeani.