Video Eesti aja järgi täna varahommikul toimunud esitlusest Shanghais:

Euroopas tuleb Cayenne välja kolme mootoriversiooniga.

Cayenne S-is asendab eelmist V6-mootorit neljaliitrine topeltturboga V8-mootor. Selle maksimaalne võimsus on 349 KW (474 hj) ja pöördemoment 600 Nm – vastavalt 25 kW (34 hj) ja 50 Nm enam kui eelkäijal. Nii Cayenne kui ka Cayenne Coupé saavutavad selle mootori jõul 4,7 sekundiga kiiruse 100 km/h. Tippkiirus on 273 km/h.

Cayenne’i põhimootoriks optimeeritud kolmeliitrine V6-turbomootor. See arendab nüüd 260 kW (353 hj) ja 500 Nm ehk 10 kW (13 hj) ja 50 Nm varasemast rohkem.

Kuuesilindriline mootor on ka Cayenne E-Hybridi jõuallika alus. Selle elektrimootori võimsus kasvas 30 kW võrra 130 kW (176 hj) peale, tõusis ka süsteemivõimsus 346 kilovatini (470 hj). Kõrgepingeaku mahutavus on sõltuvalt varustusest varasema 17,9 kWh asemel nüüd 25,9 kWh ning elektriline sõiduulatus WLTP-tsüklis võib olla kuni 90 kilomeetrit.

Porsche integreeris uude Cayenne’i ekraani- ja juhtimiskontseptsiooni Driver Experience, mis oli juba varasemalt kasutusel Taycanil. Funktsioonid, mida juht kasutab sagedamini, paigutati otse roolile või selle vahetusse lähedusse. Näiteks rooli taga vasakul asuvast juhtkangist saab nüüd hallata ka juhiabisüsteeme. Automaatkäigukasti valits paikneb nüüd Cayenne’i armatuurlaual. See jätab uuele keskkonsoolile ruumi panipaikadele ja kliimaseadme juhtpaneelile.

Juhikoha 12,6-tollisel näidikuplokil on nõgus disain, keskne multimeediaekraan on 12,3-tolline ja see on integreeritud armatuurlauda. Äppidest on juba eelpaigaldatud näiteks Spotify ja Apple Music. Nagu märgitud, siis esimest korda pakutakse eesmise kaasreisija poolele 10,9-tollist ekraani, millel on eraldi juurdepääs teabe- ja meelelahutussüsteemile. Porsche pidas vajalikuks katta selle ekeaani spetsiaalse kattekilega, et juht selle kujutatavat ei näeks.

Välisilme osas on loodud tugevamalt kaarduvad esitiivad. Tagaosas on uue kolmemõõtmelise disainiga tagatulemoodulid, tühjad pinnad nende all ja uus, integreeritud registrimärgihoidikuga tagakaitseraud.

LED-maatriksesituled kuuluvad nüüd Cayenne’i põhivarustusse. HD-LED-maatriksesituled on aga uus lisavarustuse element - lummaski esitules on sel juhul kaks kõrglahutusmoodulit ning üle 32 000 valguspiksli. See teada-tuntud tehnika nopib välja teised liiklejad ning blokeerib piksli täpsusega neile langeva kaugtulede valgusvoo, vältides niimoodi pimestamist.

Põhivarustuse korral kasutab sõiduk ennetavaid navigatsiooniandmeid lähenevate tunnelisuudmete tuvastamiseks ning lülitab automaatselt sisse siseõhuringluse. Soovi korral saab autole paigaldada anduri, mis tuvastab peenete tolmuosakeste sisaldust õhus ning vajadusel suunab selle õhu mitu korda läbi peenfiltrite. Lisaks eemaldab ionisaator õhust paljud bakterid ja saasteained.

Lisadena on võimalik tellida ka näiteks põikemanöövri abisüsteemi ja kurvisõidu abisüsteemi.

Uuel Porsche Cayenne on terasvedrustus, mille juurde kuulub ka aktiivvedrustus (PASM). Uutes kaheklapitehnikaga amortisaatorites on eraldatud kokkusurumise ja tagasikäigu faasid. Sõidukogemust saab parendada ka kohanduva, kaheklapitehnikat kasutava kahekambrilise õhkvedrustusega. See parendab sõidukogemust vedrustuse pehmusega, stabiliseerib sõidukit ning lihtsustab juhitavust maanteel ja maastikul – võrreldes nii standardvedrustusega kui ka eelmise mudeliga. Samal ajal parandab adaptiivne õhkvedrustus juhtimistäpsust ja suutlikkust ning vähendab kere kaldumist dünaamilistes sõiduolukordades. Vedrustus pakub ka selgemaid erinevusi sõidurežiimide Normal, Sport ja Sport Plus vahel.

Eestis hakkavad uue Cayenne’i hinnad alates 88 660 eurost (kupee alates 93 040 eurost). Cayenne E-Hybridi hind algab 103 110 eurost (kupee alates 106 210 eurost) ning Cayenne S-i oma 107 280 eurost (kupee 112 910 eurost). Uusi mudeleid saab juba tellida, esimesed tarned Euroopas algavad juulis 2023.