Jaanuaris startinud võistluse 11 saate jooksul on osalejatel nii tiimides kui individuaalselt tulnud lahendada väga erinevatel teemadel ülesandeid keemiast ja füüsikast kuni kriminalistikani. Lõpuduelli jõudsid alustanud 12 võistlejast vaid kaks - Joosep ja Martin.

Joosep Lukin teadusteatrivoorus.

Roheliste tiimis võistelnud 19-aastane Joosep õpib Gustav Adolfi Gümnaasiumi 12. klassis ning tegeleb ettevõtluse, elektroonika, mehhatroonika, programmeerimise ja käsitööga. Tema tugevuseks on ehitamine ja ta teab, kuidas panna teooria praktikasse. Ta on uhke iseehitatud CNC lasergraveerija üle ning õpilasfirmade võistluse esimese koha üle. Joosepi unistuseks on arendada tehisintellekti.

Joosepi mentoriks on finaalis Enefit Greeni projektijuht Elise Johanna Lill ning tema masinat aitavad kokku panna 13. hooaja raketlased Smaragda Luchia Sarana, Oliver Kongo ja Marten Mehide.

Martin Veližanin "Rakett69" saates.

Siniste tiimi kuulunud Martin õpib Tartu Ülikooli arstiteaduse 1. kursusel - talle on oluline inimeste aitamine ning ta näeb oma tulevikku anestesioloogi või kiirabiarstina. Kindlasti tahaks ta teha ka teadustööd regeneratiivse meditsiini valdkonnas. Martin pääses saatesse alles neljandal katsel, kuid seekord viis visadus sihile ning ta võistleb täna õhtul finaalis. Tema huvialadeks on kirurgia, keemia ja lugemine.

Martini mentoriks on finaalsaates Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo ning teda abistavad Annika Tilga, Joosep Toom ning Lilian Hindrikson.

Joosepil ja Martinil tuleb finaalis Energia Avastuskeskuses valmis ehitada 15 elemendist koosnev Rube Goldbergi ehk ahelreaktsiooni masin, mis peab töötama täpselt 100 sekundit või sellele võimalikult lähedaselt. Eesti Teadusagentuuri poolt välja pandud 15 000 € teadusstipendiumi saab võistleja, kelle tiimi poolt kokku pandud masin töötab võimalikult täpselt.

Lisaks selguvad finaalsaates mitmete teiste auhindade võitjad. HK Unicorn Squad on välja pannud 6000 € suurused preemiad võistluse parimale tüdrukule ning silmapaistvaimale raketlasele, lisaks pälvib peavõidu saanud võistlejat enim mõjutanud õpetaja LHV poolt 5000 € suuruse autasu.

Finaalsaade on eetris täna õhtul, 15. aprillil kell 19.30 Eesti Televisioonis, saadet saab hiljem järele vaadata Jupiteris ja Rakett69 veebis.