Rootsi Karolinska Instituudi teadlased avastasid suhkrute rühmast molekuli, mille tase veres võib ennustada Alzheimeri tõbe juba kümme aastat enne selle algust. Uuring avaldati ajakirjas Alzheimer's & Dementia.

Alzheimeri tõve korral surevad aju neuronid, mis arvatakse olevat beeta-amüloidi ja tau valkude ebanormaalse kuhjumise tagajärg. Uuringu autorid on varem näidanud seost tau ja spetsiifiliste suhkrute, glükaanide taseme vahel Alzheimeri tõvega inimestel, kuid need analüüsid viidi läbi tserebrospinaalvedelikuga, mida on haiguse tavapäraseks sõeluuringuks raske kasutada.

Uue uuringu käigus näitasid teadlased, et inimestel, kelle veres on teatud glükaanide tase, oli Alzheimeri tõve tekke tõenäosus kaks korda suurem.

See tähendab, et selle molekuli taset veres saab kasutada Alzheimeri tõve riski hindamiseks ja seda juba kaua enne esimeste sümptomite ilmnemist.

Testi täpsus on umbes 80%. Tulemused põhinevad 233 osalejal, keda jälgiti 17 aastat. Alzheimeri tõve ravimite kliinilised uuringud näitavad, et ravi tuleb alustada patoloogilise protsessi varases staadiumis. Rootsi teadlaste avastus võimaldab tuvastada just haiguse varast staadiumi.