14.04.2023, 11:26
Eesti teadlased asusid mahlapressimise jääke lihatoodetesse sobitama
(14)
Reelika Rätsep
FOTO:
Eesti maaülikooli teadlased asusid uurima, milliseid bioaktiivseid ained (BA) sisaldavad marja- ja õunamahla tootmisel tekkivad pressjäägid, et neid kasutada lihatoodete tervislikkuse, säilivuse ja maitse parandamiseks.
Marjade, puu- ja aedviljade jm taimse kraami toiduainete, sh ka lihatoodete koostisosana kasutamine ei ole midagi väga uut, aga nüüdne teadustöö keskendub eelkõige tootmisjääkidele. Nii on Eestis viimastel aastatel kõvasti hoogustunud marja- ja õunamahlade tootmine, aga ka mahlade baasil limonaadi, siidri, veini jt toodete tootmine, kus tekib omajagu pressjääke, millega pole siiani osatud muud targemat peale hakata, kui see paremal juhul muu biomassi koostises komposteerida või loomadele söödaks anda.