Täna startima pidanud Euroopa Kosmoseagentuuri uurimisjaama Jupiter Icy Moons Explorer ehk Juice kaheksa-aastase kosmosemissiooni algus Jupiteri kuudele lükati edasi homsele. BBC teatel rikkusid stardiplaanid ilmastikuolud.

Jupiter Icy Moons Explorer'i starti on kaua oodatud, Briti ajaleht The Guardian kirjutab, et see on esimene spetsiaalselt kaugete kosmoseobjektide uurimiseks käivitatud missioon, mille eesmärk on leida märke elust.„Tahaksime näha, kas Jupiteri ümbruses on paiku, kus elu oleks võinud tekkida. Peame leidma sisemise energia ja vedela veega koha. Jupiteri jäiste kuude osas on meil põhjust arvata, et vett leidub seal rohkem kui meie Maa peal,“ kommenteeris Guardianile Juice'i starti teadlane Olivier Witasse, kes ESA projektis osaleb.

Juice pidanuks startima 13. aprillil Euroopa Kosmoseagentuuri Kourou kosmodroomilt Prantsuse Guajaanas. Seda kannab varem näiteks James Webbi kosmoseteleskoobi orbiidile saatnud kanderakett Ariane 5.

Juice'i kaheksaaastane marsruut sisaldab mitut möödalendu Maast ja Veenusest. Aparaat peaks jõudma ​​Jupiteri orbiidile 2031. aasta juulis, 2034. aastal „külastab“ ta Jupiteri kaaslasi Callistot ja Europat. Pärast seda asub uurimisjaam oma püsivale orbiidile Jupiteri ja kogu Päikesesüsteemi suurima loodusliku kaaslase Ganymedese lähedale.