Paljude jaoks pole olemas midagi luksuslikumat kui uhiuue auto lõhn. See aroom on segu lenduvatest aurudest, mida eritavad värskelt töödeldud pinnad ja polster. Nende lõhnade pikaajaline sissehingamine võib aga tervist kahjustada. Seda tõendavad uue Hiina-Ameerika uuringu tulemused, vahendab portaal Science Alert.

Teadlased on leidnud, et teatud vähki põhjustavate kemikaalide -formaldehüüdi ja benseeni- tase ületab uue auto salongis kuni 12 päeva vältel ohutuid piirnorme. Välikatse näitas, et kantserogeenide tase muutus auto sees vastavalt temperatuurile.

Uuringus hinnati taksojuhtide ja reisijate (kes tavaliselt veedavad autos vastavalt 11 tundi ja vähemalt1,5 tundi päevas) kokkupuudet lenduvate ühenditega, mis satuvad organismi sissehingamisel, läbi naha või alla neelates.

Katses kasutatud keskmise suurusega linnamaastur oli kaetud plastikust, kunstnahast, riidest ja vildist materjalidega. Need materjalid eraldavad kohe pärast tootmist õhku erinevaid kergelt lenduvaid orgaanilisi ühendeid. Seda protsessi ennast dnimetatakse degaseerimiseks.

Teadlased võtsid autost õhuproove ja määrasid gaasikromatograafia-massispektroskoopia abil 20 kemikaali sisalduse erinevatel ajahetkedel. Kuna auto soojenes terve päeva, kõikus selle sisetemperatuur meeletult - vahemikus 21°C kuni 63°C.

Lenduvate kemikaalide eritumisel avastati ka tsüklilisus, mille määras pinnatemperatuur, mitte autos oleva õhu temperatuur.