Austraalia firma Vow on reprodutseerinud mammutiliha ja valmistanud sellest suure lihapalli. Sellest kirjutab The Guardian.

Mammutilihast tehtud lihapall

Projekti eesmärk on näidata rakkudest kasvatatud liha potentsiaali ning tuua esile seos suuremahulise loomakasvatuse, eluslooduse hävitamise ja kliimakriisi vahel.

Austraalia ettevõte on väidetavalt juba uurinud enam kui 50 liigi, sealhulgas alpaka, pühvli, krokodilli, känguru, paabulinnu ja erinevate kalaliikide liha tootmise potentsiaali. Esimesena jõuab turule Jaapani vutt, mida hakkavad pakkuma Singapuri restoranid. „Eesmärk on viia mitu miljardit lihasööjat üle tavapäraste loomsete valkude tarbimiselt toidule, mida saab toota laboritingimustes,“ selgitavad firma esindajad.

Mammutiliha loomiseks võtsid teadlased müoglobiini DNA - südame-ja skeletilihaste valgu, mis annab lihale maitse - ja täitsid selles tühimikud, kasutades elevandi DNAd.

Märgitakse, et mammutilihapalli pole veel keegi proovinud. „Me pole seda valku näinud tuhandeid aastaid. Seega pole meil õrna aimugi, kuidas meie immuunsüsteem reageerib, kui me seda sööme,“ kommenteerisid firma esindajad.