New Yorgi Abu Dhabi eraülikooli (NYUAD) ja Araabia Ühendemiraatide kosmoseteaduse keskuse teadlaste meeskond pani AÜE uurimisaparaadi Hope ülesvõtete põhjal kokku Marsi üksikasjaliku 3D kaardi.

Atlas on koostatud uurimisaparaadi Hope ülesvõtete põhjal

Space.com andmetel loodi kaart kõige uuema pilditöötlussüsteemi Hope-Emirates Exploration Imager (EXI) abil. „Kavatseme teha oma kaardi kättesaadavaks kogu meie planeedile osana uuest ja täiustatud Marsi atlasest, mille kallal töötame. See on pärast avaldamist saadaval nii inglise kui ka araabia keeles. Loodame, et see muutud oluliseks töövahendiks nii uurijatele kui ka üliõpilastele, et Marsi kohta rohkem teada saada ja näidata võimalusi, mida AÜE kosmosesektoril on pakkuda,“ ütles Marsi uurimisega tegeleva meeskonna juhtteadur Dimitra Atri.

Kaardi loomiseks kulus Atril ja tema meeskonnal EXIga üle 3000 vaatluse, mis tehti ühe Marsi aasta jooksul. See ajaperiood võrdub kahe aastaga Maal. Pärast seda ühendasid teadlased pildid omavahel kokku ning ühtlustasid erinevate ülesvõtete värvitoonid.

Ühendemiraatide Marsi uurimisaparaat Hope startis 19. juulil 2020 ja jõudis Marsi orbiidile veebruaris 2021. Hope'i ehitasid erinevate Ameerika ülikoolide teadlased. AÜEst sai sellega viies riik, mis on saatnud kosmoseaparaadi Marsi orbiidile.