Osalejaid ootasid 7 eri varustuses ja eri pikkusega Defenderit alates eelnimetatud juubelimudelist kuni lühema, kolmeukselise 90-ni. Kohal oli ka Dakaris käinud Defender, mis kogu kolonni juhtis. Marsruudi pikkus oli umbes 200 km ja ainuüksi sõidule oli meeleolukal päeval ette nähtud 6 tundi.

Ajaloost

Enne sõiduosa vaatame põgusalt ka ajalukku – kuigi Defenderist on praeguseks kohati saanud ka linnadžungli staatusesümbol, on mudeli juured ikkagi maastikul ja avastamisel.

Land Rover oli brittide vastus Willys MB-le ning sai kiirelt tuntuks oma robustsuse ja vastupidavuse poolest. Nüüdseks Series I-na tuntud esimene mudelipõlvkond nägi ilmavalgust 1948. aastal, nimi Defender lisati aga alles 1990, et vältida segadust teiste mudelitega.

Auto ehitati terasest redelraamile ja kaeti alumiiniumist kerega (sõjatööstuse ülejäägid), mis kestvust vaid kasvatas. 1992. aastal väitis Land Rover, et 70% nende toodangust on jätkuvalt teedel ja kasutuses.

Algselt väga spartalikust autost (kangast katus ja ukseraamid näiteks olid lisavarustus) on nüüdseks välja kasvanud luskusmaastur, mis pole siiski oma suutlikkust kuidagi minetanud.

Erimudelit 75th Limited Edition tehakse vaid 1948 eksemplari, et anda au Defeka sünniaastale. Juubeliversiooni saab tellida eri varustuse ja mootoritega, sealhulgas ka P400e pistikhübriidina. Valida saab nii lühikese 90 kui pikema 110 versiooni.

Grasmere Green värv, mis ka piltidel nähtav, on samuti austusavaldus minevikule – algselt värviti Defendereid üle jäänud lennukivärviga, mis oli just seda tooni.

Land Rover Defender

Maastikule!

Briifingul näidati ette 200-kilomeetrine marsruut, mis sisaldas erinevaid ägedaid metsateid, põlde, karjääre, maastikurada ja palju muud. Maanteid oli minimaalselt ja vaid vältimatu vajaduse puhul. Teekond algas Tallinna piirilt ja jätkus Jüri ja Aruküla külje alt Rapla suunas.

Briifingul näidati ka kätte, kuidas kõige kiiremini ja efektiivsemalt sõidurežiime muuta – klõps vasakpoolsel pöördvalitsal ja kruti kuhu tarvis, ei ole vaja menüüdesse sukelduda. Ilm oli ideaalne, lumi pigem paks ja seega kõige sobilikum raskemates kohtades üldsegi liivarežiim valida.

Mina otsustasin võtta samasuguse lähenemise nagu ma enamasti maastikusõitudel teinud olen – lülitada kõik abilised välja ja jätta aeglusti ning veojõukontrolli sisselülitamine turvavõrguks, kui kuskil kinni peaks jääma. Seni oli see igatahes ideaalselt töötanud.

Land Rover Defender

Kolonni juhtautosse läks kogenud instruktor, kes raadiosaatja kaudu vajadusel soovitusi jagas. Juhtauto asi oli ka veenduda, et kõik lõigud on läbipääsetavad – kuigi marsruut oli varasemalt välja vaadatud ja läbi sõidetud, võivad tingimused drastiliselt muutuda. Seega tuligi ette väikseid seisakuid, kuni teele langenud puid eemaldati või juhtauto pisut rada sisse rammima pidi.

Esimene pool sõidust oli üpris draamavaba – kitsad metsateed ja põlluservad ei valmistanud probleeme kellelegi. Tõsi, suuremad Defenderid kippusid massi ja laiade rehvide tõttu siiski veidi teed otsima ja tahtsid mõne koha peal rööbastest välja vajuda, kuid seal polnud midagi, mida rohkema gaasiga parandada ei saanud.

Vaata rohkem pilte ja loe täispikka teksti tasuta portaalis Accelerista.com nendel sõnadel klikkides.