Soome politsei viis reede, 24. märtsi õhtust kuni pühapäeva, 26. märtsi varahommikuni läbi suure üleriigilise puhumisreidi, mille käigus tehti 36 000 joobekontrolli ja 120 narkotesti.

Joodikud, narkomaanid, tagaotsitavad

Järelevalve teostamiseks kulus kokku 2130 töötundi, ja tabati 122 joobes juhti. Alkoholijoobes juhte tabati 88 ja narkojoobe kahtlusega juhte 34. 240 sõidukijuhti puhusid tulemuse, mis jäi alla joobes juhtimise piiri.

Soome politsei jälgib tähelepanelikumalt ka juhtide tervislikku seisundit: lõppenud nädalavahetusel määrati 28 ajutist sõiduki juhtimise keeldu, sest oli alust arvata, et tervis ei luba inimesel roolis olla.

Suurreidide ajal „jääb pihku“ muudki kui purjutajaid või väsimusest kokkukukkuvaid autojuhte: nii tabati kahe päevaga koguni 17 tagaotsitavaks kuulutatud inimest.

Soome politseiameti inspektor Heikki Ihalainen tuletas meelde, et joobes rooli istumine on ohtlik: „Liiklejate elule ja tervisele on joove suurim oht, sageli kaasneb sellega ka kiiruseületamine ja õnnetus ongi käes.“

Eestis üleriigilist reidi ei toimunud, aga…

Igapäevane politsei liiklusinfo toob masendavaid numbreid üleriigilise puhumisreiditagi. Reedel, 24. märtsil kõrvaldati autoroolist 5 alkoholi- või narkojoobe kahtlusega sõidukijuhti. 25. märtsil oli see number 27 ning pühapäeval, 26. märtsil 52. Kokku 84 „juhuslikku“ leidu. Teedel arvatakse joodikuid sõitvat aga märksa enam, neid ei tabata.

2022. aasta detsembris avaldas justiitsministeerium joobes sõidukijuhtide analüüsi, millest selgub, et suurem karistus ei ole roolijoodikute arvu vähendanud.

Joobes juhtimise kuritegusid on registreeritud keskmiselt ligi 2500 aastas, rikkumiselt tabatud joobes juhtide arv pole 2017–2022 aastatel oluliselt muutunud, langenud on pisut korduvalt tabatute arv.

Joobes tapjajuhid neil ja meil

Soomes hukkus 2022. aasta esialgsetel andmetel joobes juhtimisega seotud õnnetustes 36 ning sai viga 395 inimest.

Soome politsei on murelik, sest viimase kolme aasta jooksul on iga viies liiklussurm ning iga kümnes vigastus põhjustatud joobes juhtimisega seotud õnnetusest. Eestis oli see protsent mullu 28.

Loe täispikka lugu ja vaata rohkem statistikat tasuta portaalis Accelerista.com nendel sõnadel klikkides.