Maailma terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et Tansaania kinnitas teisipäeval oma esimesed Marburgi viirushaiguse juhtumid pärast seda, kui riigi loodeosas Kagera piirkonnas tehti laboratoorsed testid seoses uute haigusjuhtude ja surmajuhtumitega.

Tansaania riiklik tervishoiulabor analüüsis kaheksa inimese proove, kellel tekkisid ägedad sümptomid, sealhulgas palavik, oksendamine, verejooks ja neerupuudulikkus. Viis kaheksast haigestunust, sealhulgas üks tervishoiutöötaja, surid haiguse tagajärjel. Ülejäänud kolm saavad ravi. Kokku on tuvastatud 161 haigestunut, keda parasjagu jälgitakse.

„Tansaania tervishoiuasutuste jõupingutused haiguse põhjuse kindlakstegemiseks näitavad selgelt, et nad on otsustanud tõhusalt reageerida haiguspuhangule,“ ütles WHO Aafrika piirkondlik direktor ja arst Matshidiso Moeti ja lisas: „Töötame koos valitsusega, et rakendada kontrollmeetmeid, peatada viiruse levik ja lõpetada haiguspuhang võimalikult kiiresti.“

WHO toetab tervishoiuministeeriumi plaani saata Kagerasse erakorraline meeskond, kes viiks läbi edasisi epidemioloogilisi uuringuid. Meeskond keskenduks aktiivsete juhtude leidmisele kogukonnas ja kohalikes tervishoiuasutustes, et tuvastada rohkem haigestunuid ja pakkuda neile kiirelt ravi.

See on esimene kord, kui Tansaanias Marburgi juhtumeid tuvastatakse. Samas on riik viimase kolme aasta jooksul pidanud reageerima muudele tervishoiualastele hädaolukordadele, sh COVID-19-le, koolerale ja dengue palavikule. WHO 2022. aasta septembris läbi viidud strateegiline riskianalüüs näitas, et riigis on nakkushaiguste puhangute risk „kõrge“ kuni „väga kõrge“.

„Praeguseks saadud õppetunnid ja eelmiste haiguspuhangute ajal tehtud edusammud peaksid riigi jaoks olema heaks abiks seistes silmitsi uue väljakutsega,“ ütles Moeti. „Me jätkame tihedat koostööd riiklike tervishoiuasutustega, et saaksime elusid päästa.“

Marburgi viirus on väga nakkav ning põhjustab hemorraagilist palavikku, mille surmaga lõppev osakaal on kuni 88%. See kuulub samasse perekonda viirusega, mis põhjustab Ebola viirushaigust. Marburgi viiruse põhjustatud haigestumine algab järsult kõrge palaviku, tugeva peavalu ja halva enesetundega. Paljudel patsientidel tekivad seitsme päeva jooksul rasked hemorraagilised sümptomid. Viirus kandub inimestele nahkhiirtelt ja levib inimeste seas läbi otsese kontakti nakatunud inimeste kehavedelikega või kokkupuutel pindade ja materjalidega.

Marburgi-vastast vaktsiini ega viirusevastast ravi ei ole seni heaks kiidetud, kuid toetav ravi, näiteks rehüdratsioon suukaudsete või veenisiseste vedelikega ja konkreetsete sümptomite ravi suurendavad võimalust ellu jääda.