Rongid on seisma jäänud riigi põhja- ja lõunaosas, mõned liinid on peatatud vähemalt nädalaks. Riigi lõunaosas asuvate Den Boschi ja Boxteli linnade vaheline raudtee suleti teisipäeval pärast seda, kui otse rööbaste alt leiti mäkrade uuristatud tunnelid.

Hollandi ametnike sõnul pole selge, kui kaua probleemiga tegelema peab, kuna mäger on kaitsealune liik, mis tähendab, et enne raudteeremondiga alustamist tuleb hankida ametiasutustelt vastav luba.

Riigi raudteid hooldava ettevõtte ProRaili tegevjuht John Voppen ütles, et mäkrade tõttu on liiklus juba teist korda nädala jooksul seisma pandud. Ta märkis, et selle probleemi lahendamiseks võib kuluda kaua aega, kuna remondiks on vaja saada luba loomade elu häirimiseks. Viimastel päevadel tehtud uuringud on näidanud, et mägrad on sel aastal kaevanud tavapärasest palju aktiivsemalt, millel on otsene mõju raudteeliikluse ohutusele, selgitas ProRaili juht.

Mägrad on rööpaalust hakanud uuristama ka Hollandi põhjaosas Friisimaa provintsis Molkverumi linna lähedal, mistõttu liiklus ühel liinil peatati kuni aprillini. Raudteelastel on plaanis teha sinna liivamägi, kus mägrad võiksid kaevata ja uuristada nii palju kui neil süda lustib.

Woppen sõnas, et ProRail pidas pärast liikluse peatamist erakorralisi konsultatsioone Hollandi infrastruktuuriministeeriumiga. „Mäkradega koos elamine on ProRaili jaoks paras peamurdmine,“ kirjutab ettevõte oma veebisaidil, märkides, et neil on vaja tagada, et „rongid liiguksid ohutult ja mägrad elaksid hästi“.