Zhejiangi ülikooli teadlased on loonud üherattalise, mis suudab lennata. Oma loomingu ristisid nad Roller-Quadrotoriks. See ühendab kvadrokopteri liikumisvabadust ja maapealse sõiduki pikka kasutusiga. „Lennu ajal töötab see kvadrokopteri-funktsioonis ja tõstejõu annab sellele neli propellerit. Maapinnal on see tavaline mootoriga üherattaline, mis on suuteline ületama takistusi, säästes võrreldes lennurežiimiga energiat,“ selgitavad teadlased oma leiutise tööpõhimõtet.

Roller-Quadrotor

Katse tulemused näitasid, et Roller-Quadrotor suudab ümberlülituda õhu- ja maarežiimide vahel ning läbida ohutult kitsa avavuse, mis on võrdne tema enda poole läbimõõduga. Siiani läheb sellel maa peal paremini kui õhus: üherattaline läbib maapinnal 3,8 korda pikema vahemaa kui õhus ja aku kestab 42,2 korda kauem.

Roller-Quadrotor on alles arendusjärgus. Selle disaini ja võimalusi on plaanis veelgi muuta ja täiendada. „Kaalume struktuuri optimeerimist ja kaalu vähendamist, et veelgi parandada energiatõhusust,“ räägivad teadlased.