Äsjaavastatud asteroid, tähisega 2023 DZ2, möödub Maast 25. märtsil. Sellest teatab portaal The Watchers. Teadlaste sõnul lendab kosmosekivi meie planeedist mööda vaid 175 000 kilomeetri kauguselt. Seda asteroidi märgati esmakordselt Kanaari saartel asuvas observatooriumis 27. veebruaril – 26 päeva enne selle lähimat lähenemist Maale.

Astronoomid oletavad, et selle läbimõõt on 43 kuni 95 meetrit. See on suurim asteroid, mis on Maast möödunud alates 2021. aasta septembrist, ja üldse suuruselt 21. asteroid, mille möödumine on meist registreeritud.

Mis juhtuks, kui see asteroid Maale kukuks?

Eeldades halvimat stsenaariumi, kus asteroid tabaks asustatud ala, võiksid tagajärjed hõlmata tohutut lööklainet, soojuse vabanemist ja asteroidi tükkide atmosfääri paiskumist.

Kokkupõrke tulemusena tekkiva kraatri suurus sõltub asteroidi kiirusest ja koostisest, samuti kokkupõrkepinna iseloomust. 43–95 meetrise diameetriga asteroid võiks potentsiaalselt tekitada umbes 160 kuni 500 meetrise läbimõõduga kraatri.

Sellise suurusega asteroidid lendavad meist mööda umbes ühe korra kümnendi jooksul. 2023 DZ2 on umbes neli korda suurem kui kuulus Tšeljabinski meteoriit. See sisenes Maa atmosfääri 2013. aasta veebruaris. Superboliid lagunes laiali Tšeljabinski piirkonnas 23 kilomeetri kõrgusel. Meteoriidi tükkide langemise hetk jäädvustati videotele.

Meteoriidi langemise ja plahvatuse käigus vabanenud energia hulk oli NASA andmetel umbes sama suur kui 440 kilotonni trotüüli plahvatusel.

Teadlaste sõnul toimuvad sellise mastaabiga sündmused, nagu Tšeljabinski meteoriit keskmiselt kord saja aasta jooksul.