Rahvusvaheline teaduskogukond nõuab madalal orbiidil asuvate satelliitide megakonstellatsioonide nagu Elon Muski Starlinki süsteemi keelustamist, kuna need toovad kaasa valgusreostuse ja takistavad astronoomide uurimistööd. Sellest kirjutab The Guardian.

Teaduslikes väljaannetes avaldatud artiklite seerias löövad teadlased öötaeva ülevalgustamise ümber häirekella. Mõned astronoomid võrdsustavad selle probleemi kahjulike nähtustega nagu tubaka- ja naftalobi, mille suhtes peaks kehtima valitsuse määrus. „Ühiskonnale saadava vahetu või pikaajalise kasu ja kahju skaalal, vaatamata satelliitide konstellatsioonide levimisele, ei tohiks me nende keelustamise võimalust tagasi lükata. Vastupidi, leiame, et tagajärjed ja riskid on liiga suured, et välistada sellist võimalust,“ leiavad teadlased.

Mõned astronoomid on läinud veelgi kaugemale ja kutsunud üles piirama kunstlikku valgustust öisel ajal. „Me näeme öise taeva dramaatilist, põhjapanevat ja võib-olla pooleldi püsivat muutumist ilma ajaloolise pretsedendi ja piiratud kontrollita,“ kirjutab astronoom John Barentine.

Teadlased märgivad, et öise taeva liigne valgustus ei sega mitte ainult alusuuringuid, vaid ka vähendab inimkonna ohutust. Eelkõige kardavad astronoomid, et me ei suuda õigel ajal märgata kosmoseobjekte, mis võivad meie planeediga kokku põrgata.