NASA uus uuring hoiatab, et maailma ähvardavad sagedasemaks muutuvad ilmastikukatastroofid: põuad ja üleujutused muutuvad CNNi teatel sagedasemaks ja ulatuslikumaks.

Uuringu kohaselt on looduskatastroofide intensiivsus kogu maailmas, alates pikaajalistest põudadest kuni tõsiste üleujutusteni, viimase kahe aastakümne jooksul kasvanud, kuna keskmised temperatuurid on tõusnud rekordtasemele.

Uuringu juhtiv autor ja NASA hüdroloog Matthew Rodell vaatles 20 aasta satelliidiandmeid aastatel 2002–2021 ning analüüsis ilmastikunähtuste suurust, kestust ja tõsidust – kui palju on need tavalisest niiskemad või kuivemad.

Uuring tuvastas 505 äärmuslikku niisket perioodi ja 551 äärmuslikku kuiva perioodi. Ligikaudu 70% neist kestsid kuus kuud või vähem ja umbes 10% üle aasta.

Teadlased leidsid, et nende ekstreemsete sündmuste intensiivsus ja sagedus on kasvanud alates 2015. aastast, mil algas suundumus rekordiliselt soojade aastate poole. „Kui maailma kliima soojeneb, näeme kõigi märgade ja kuivade perioodide suurenenud globaalset intensiivsust, mis tähendab, et need on sagedasemad, suuremad ja üldiselt raskemad,“ ütleb teadlane.

Hiljuti jõudsid ÜRO teadlased järeldusele, et kliimamuutuste tõttu esinevad põuad, mis võisid varem juhtuda vaid kord 10 aasta jooksul, nüüd 70% sagedamini; samas kui tugevaid vihmaperioode, mida varem esines iga 10 aasta tagant, juhtub nüüd 30% sagedamini.