USA ravimi- ja toiduamet (FDA) lükkas tagasi Muski taotluse alustada Neuralinki kiibiga inimkatseid, sest FDA kardab, et kiip võib olla inimestele ohtlik, selgitas Reuters.

Muski ettevõte on alates 2016. aastast arendanud kiipe, mis Muski sõnul aitavad kontrollida hormoone, võidelda depressiooniga ja muuta ajutegevust tõhusamaks. FDA arvates ei ole need aga piisavalt ohutud, et neid inimestele siirdada. FDA nägi kiibil mitut puudust:

  • see töötab liitumpatareiga;

  • kiibi juhtmed võivad sattuda ajupiirkondadesse, kuhu need sattuda ei tohi;

  • kiipi on võimatu hiljem ajust ohutult eemaldada.

Reuters kirjutab, et see ei pruugi tähendada Muski kiibiprojekti lõppu. Statistika kohaselt kiidab USA FDA esimesel katsel heaks keskmiselt vaid 66% inimkatse taotlustest ja teisel katsel 85% juhtudest. Siiski tähendab esimese taotluse tagasi lükkamine ettevõttele suuri lisakulusid.

Kolm anonüümset Neuralinki töötajat avaldasid samal ajal kahtlust, et ettevõte suudab hoolimata Muski ambitsioonikatest tähtaegadest kõik probleemid kiiresti lahendada. 2022. aasta novembri lõpus ütles Musk, et tema start-up alustab inimkatseid kuue kuu pärast, kuid ta on selliseid lubadusi andnud alates 2019. aastast, meenutab Reuters.