Slovakkia kaalub Ukrainale Nõukogude Liidus toodetud hävitajate MiG-29 andmist. Slovakkia võttis need eelmisel aastal relvastusest maha ja saab aastal 2024 nende asemel esimesed Ameerikas toodetud hävitajad F-16.

Hävitajate võimalikku üleandmist mainis Slovakkia kaitseminister Jaroslav Nad' intervjuus APle. „Me ei kasuta enam kunagi MiGe. Neil pole meie jaoks väärtust. Kui me need Ukrainale anname, võivad need aidata elusid päästa,“ selgitas ta. Üks hävitaja on Nad'i sõnul kavas anda muuseumile.

Eeldatavasti tehakse lõplik otsus Ukrainale MiG-29 varustamiseks mõne päeva või nädala jooksul, märgib AP. Sel juhul saaks Slovakkiast esimene NATO liikmesriik, kes annaks ukrainlastele hävitajaid. Hävitajaid MiG-29 on soovinud Ukrainale anda ka Poola, kuid erinevalt Slovakkiast on takistavaks asjaoluks see, et poolakate hävitajate elektroonikat moderniseeris Iisraeli ettevõte IAI ning Iisrael on vastu sellele, et antud tehnoloogia antaks üle kolmandale poolele. Slovakkia puhul seda takistust pole, sest 1980ndate lõpul Tšehhoslovakkia jaoks toodetud hävitajad läbisid 2000ndatel oma elukaare keskel moderniseerimise Venemaa tehases.

Veebruaris Brüsselis toimunud tippkohtumisel pöördus Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Slovakkia peaministri kohusetäitja Eduard Hegeri poole palvega anda hävitajad MiG-29 Ukrainale. Heger lubas teha kõik endast oleneva, et see palve rahuldada.

Pärast seda teatas Slovakkia parlamendi spiiker Boris Kollar, et MiG-29 hävitajate Ukrainale andmise küsimuses tuleb esmalt otsustada, kas valitsusel on selleks legitiimsust.

Ametlikel andmetel on Slovakkia alates 2022. aasta veebruarist Ukrainale andnud relvi kokku ligi 168 miljoni euro eest. Tehnika hulgas on näiteks pikamaa õhutõrjekompleksi S-300 patarei, kaks kopterit Mi-2 ja neli kopterit Mi-17. Peale selle vahetas Slovakkia Ringtausch-programmi raames Ukrainale läinud 30 jalaväe lahingumasinat BMP-1 15 saksa tanki Leopard 2A4 vastu.

Jaga
Kommentaarid