Peruu linnas Punos, kus käivad arheoloogilised väljakaevamised, köitis politsei tähelepanu kuller, kes tundus olevat purjus. Nad otsisid ta läbi ja leidsid tema külmakotist vana muumia. Mees selgitas, et hoidis muumiat oma kodus ja pidas teda oma sõbraks.

Ta selgitas, et hoidis „Juanitat“, nagu ta muumiat nimetas, toas televiisori kõrval kastis. Kuller lisas, et muumia kuulus tema isale, kuigi ta ei täpsustanud, kuidas see temani jõudis.

Enda sõnul pani ta säilmed sõpradele näitamiseks kotti. Politsei vahistas ka tema sõbrad. Kõik kinnipeetavad on vanuses 23–26 aastat ning politsei algatas nende vastu kriminaalasja võimalike kultuuripärandivastaste kuritegude pärast.

Muumia anti üle Peruu kultuuriministeeriumile.

Peruus leitud muumia

Muumiat uurinud eksperdid tegid kindlaks, et selle vanus oli 600–800 aastat. Veelgi enam, „Juanita“ osutus meheks. Spetsialistide sõnul oli ta surmahetkel üle 45-aastane, tema pikkus oli 1,51 m.

Looteasendis muumia oli mähitud sidemetesse, mis on iseloomulik paljudele piirkonna hispaanlaste-eelsetele matusekommetele.

Enne Hispaania konkistadooride saabumist praktiseerisid erinevad Peruu hõimud mumifitseerimist. Mõned muumiad maeti maha, teised aga pandi suurte pühade ajal avalikuks vaatamiseks.