Just dokumentide mobiilis kuvamise osa oligi esimene, mida Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) masinõppe ja keeletehnoloogia osakonna juhataja Kaupo Laagriküll täna esmalt tutvustas. Jutt käib võimalusest esitada oma ID-kaart mobiilivaatena näiteks apteekrile või lennujaamatöötajale või miks mitte pärast kiiruseületamist ka juhiload politseiinspektorile.

mRiik pressikonverents 28.02.2023

„Esialgu me katsetame visuaale ja kasutusmugavust. Tulevikus peab juriidika järele jõudma, et kodanik seda kasutada saaks,“ ütles Lagriküll ja näitas pilte ID-kaardist ja passist, mida riigiäpis kuvatakse.

Loomulikult tekib seejuures küsimus turvalisusest ja esitatava materjali ehtsusest – mobiiliekraanile saab ju kuvama panna mis iganes pilte kelle iganes dokumentidest. Kui vaadata mRiigi esitlusvideot, siis näeme seal, et koos iga sellise pildiga käib pöördel kaasas ka QR-kood, mis dokumendi kontrollijal esitatava dokumendi ehtsust tulevikus kontrollida võimaldab:

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan ütles täna Fortele, et kui tehniline pool dokumentide kuvamiseks on valmis tehtud ja see tundub mõistlik, siis saab sellele vastu luua ka nö kontrolläpi, mille abil saab vajadusel valideerida, kas enda isikut tõendav inimene ja tema dokument lähevad kokku.

mRiik pressikonverents 28.02.2023

mRiigi peamiseks funktsionaalsusest saab vähemalt esialgu olema muidugi eesti.ee peamiste isikustatud funktsioonide mugava kasutamise võimaldamine mobiilis. Olgu neiks siis retseptide, laste ja auto andmete vaatamine, arsti juurde aja broneerimine või töövõimetuslehte ülekontrollimine.

Kümmekond esimest äpi demovaadet on sellised:

„Rahvas liigub järjest rohkem mobiili ja see on koht, kus riik peab neile vastu tulema. See, kuhu meie digitiiger liikvel on, on kasutajamugavus, mida erasektor on juba päris mitu aastat ära jaganud. Nüüd riik liigub järgi,“ sõnas Kristjan Järvan. „Kui sa tahad oma käes oleva seadme abil riigiga suhelda, siis peab see võimalus sul olemas olema – see peab olema mugav, meeldiv kogemus – ja loomulikult nii lühike kui võimalik.“

Nagu ülaltoodud vaadetest selgus, siis täiesti uus funktsionaalsus on „Anna teada“. Põhimõtteliselt on tegemist UKs kümmekond aastat tegutsenud fixmystreet.com stiilis lahenduse edasiarendusega, kus inimesed saavad omavalitsustele ja riigile teada anda, kui nad kus iganes asudes midagi kordategemist vajavat märkavad.

mRiik pressikonverents 28.02.2023

Äpi abil saab anda täpselt teada probleemi asukoha kaardil, lisada fotod ning kirjelduse ning riik on kohustatud sellistele pöördumistele ka reageerima.

„Siin me näeme võimalusi, mida mobiil riigi ja kodaniku vahelisele suhtlusele tulevikus juurde saab anda. GPS, kaamera – tänu sellele me saame täiesti uusi lahendusi arendada, mida täna veel üldse ei eksisteeri,“ ütles minister Järvan.

Rakenduse avalik testimine end registreerinud huviliste seas läheb käima märtsis. Millal laiem avalikkus äpi esimest korda alla saab laadida? Seda vaata sellest lühiintervjuust Kaupo Laagrikülliga, kes märgib muuhulgas seda, millised rakendused äpi käivitamise hetkel kohe olemas olema saavad:

Eesti riigiäpi loomisel on võetud niisiis palju eeskuju Ukraina sarnasest mobiililahendusest nimega Diia.