Teadlased avastasid hiiglasliku planeedi, mis tiirleb ümber väikese tähe. Planeet, mida astronoomid nägid kosmoseteleskoobiga TESS, ristiti „keelatud planeediks“, kuna selle suurus ei ühti tema tähe suurusega. Portaal Space kirjutab, et pidi siiski leiduma mingi mehhanism, mis võimaldas sellisel planeedil tekkida. Selle olemasolu on vastuolus kõigi teooriatega. Teaduslikust vaatenurgast ei peaks seda eksisteerima.

Planeet TOI 5205b tiirleb ümber väikese punase kääbuse TOI 5205. See asub Maast 280 valgusaasta kaugusel ja on umbes neli korda suurem kui Jupiter.

Varem on teadlased leidnud M-klassi tähtede ümber gaasihiiglasi, mis kõik olid oluliselt suuremad kui punane kääbus TOI 5205. See astronoomide avastus võib muuta teadmisi gaasihiiglaste, nagu Jupiteri, moodustumisest. Täht TOI-5205 suurus ja mass on vaid 40% meie Päikese suurusest ja massist. Ja selle temperatuur on umbes 2 korda madalam. Shubham Kanodia Ameerika Carnegie Instituudist märgib, et teadlased ei mõista, kuidas võib nii väikese tähe ümber tiirelda nii suur planeet, mis tähest endast on palju suurem. Enne seda juhtumit pole teadlased selliste punaste kääbuste ümbert gaasihiiglasi leidnud. „See on keelatud planeet. Meie ettekujutuste kohaselt selliste planeetide tekkest, ei tohiks seda olemas olla. TOI-5205b olemasolu laiendab meie teadmisi protoplanetaarsetest ketastest,“ lisas ta.

Planeet on oma tähe suurusega võrreldes nii suur, et varjab 7% selle kiirgatavast valgusest.

On tähelepanuväärne, et planeet avastati ainult tänu sellele, et see liikus läbi oma tähe tagant ja blokeeris osa selle valgusest.

Teadlased kavatsevad jätkata TOI 5205b jälgimist Webbi kosmoseteleskoobiga ka edaspidi. Nad avaldavad veendumust, et peagi avastatakse veel palju sarnaseid planeete.