Hiina arheoloogid leidsid võib-olla maailma vanima loputusega käimla. 2400 aasta vanuse tualeti jäänused, samuti painutatud äravoolutoru avastati eelmisel suvel Xi'ani linna muistse palee varemetest. Teadlased kulutasid selle kokkupanemiseks mitu kuud.

Riikliku ajalehe China Daily andmetel asus tualett, mida teadlased kirjeldasid kui luksust, palee sees ja äravoolutoru viis kogumiskaevu.

Liu Rui, Hiina Ühiskonnateaduste Akadeemia arheoloogiainstituudi teadur, kes kuulus väljakaevamistel osalenud arheoloogide rühma, ütles, et tõenäoliselt oli tualett mõeldud kõrgetele aukandjatele. Ta lisas, et tõenäoliselt valasid teenijad tualetti vett iga kord, kui seda kasutati. „Pott on konkreetne tõend selle kohta, kui tähtsaks pidasid muistsed hiinlased kanalisatsiooni,“ sõnas Liu.

Nüüd analüüsivad arheoloogid avastatud tualetist võetud proove, lootuses välja selgitada, mida inimesed sel ajal sõid. Enne selle avastuse tegemist omistati esimese loputusega poti leiutamine inglise aadlimehele John Haringtonile, kes selle väidetavalt 16. sajandil kuninganna Elizabethi jaoks välja mõtles.

Huvitav on see, et hoolimata tõsiasjast, et Hiinas eksisteerisid loputusega potid juba 2400 aastat tagasi, on nende puudumine Hiinas tänapäeval suureks probleemiks. Oma ametiaja alguses lubas Hiina liider Xi Jinping revolutsiooniliselt muuta riigi tualette, et parandada hügieeni maapiirkondades. Ta teatas, et „käimla probleem ei ole tühiasi, vaid oluline aspekt tsiviliseeritud linnade ja maapiirkondade rajamisel.“ 2021. aastal kutsus Xi üles edendama riigi maapiirkondades „tualetirevolutsiooni“. Ta märkis, et „tänu viimaste aastate pidevatele pingutustele puhaste tualettide loomisel on elamistingimused maapiirkondades märgatavalt paranenud“, ning rääkis „tualetirevolutsioonist“ kui olulisest ülesandest maaelanike elu parandamiseks aastani 2026. „Valitsused kõik tasandid peaksid ideaalsete ja praktiliste tulemuste saavutamiseks tegema koostööd ja täitma oma kohustusi,“ ütles Hiina juht.