USA välisminister Anthony Blinken ütles, et USA valitsus pidas Elon Muskiga läbirääkimisi Starlinki satelliitinterneti kasutamise üle Ukrainas, kirjutab Reuters.

Ajakirjanike küsimusele, kas USA palus Elon Muskil mitte piirata Ukraina sõjaväe Starlinki kasutamist, vastas Blinken: „Noh, ma ei saa jagada ühtegi meie vestlust peale selle, et kinnitan, et oleme sellest rääkinud.“

Päev varem ütles SpaceXi president Gwynne Shotwell, et ettevõte on piiranud Ukraina sõjaväe juurdepääsu Starlinkile, et ukrainlased ei saaks seda kasutada droonide juhtimiseks. Ta selgitas, et ettevõte ei taha, et Ukraina sõjavägi kasutaks ründelöökide tarvis SpaceXi tehnoloogiat. Lepingus on väidetavalt ette nähtud seadmete kasutamise eesmärgid, mis selle välistavad.

Elon Musk ise põhjendas piirangute kehtestamist kartusega, et konflikt võib eskaleeruda kolmandaks maailmasõjaks.

Praegu kasutavad Ukraina relvajõud Starlinki satelliitside terminale, sellega töötavad teatud sõjaväe poolt kasutatavad sidekanalid. Viimastel kuudel on olnud tugevaid häireid Starlinki kasutamisel. Musk ise keelas meedia andmetel Starlinki kasutamise Krimmi vabastamiseks.

Jaga
Kommentaarid