Riigiametite möödunudneljapäevane teade avalikkusele oli rahulik ja vaoshoitud, selle peasõnum: „PPA vahetab välja Selverites väljastatud ID-kaardid“. Põhjuseks Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) ettekirjutus ID-kaartide sertifitseerimise eest vastutavale SK ID Solutions AS-ile, millega kohustati ettevõtet peatama ID-kaartide sertifikaatide väljastamise Selverite infolettidest ja tunnistama kehtetuks Selveris juba välja antud kaartide sertifikaadid.

ID-kaartide väljastamist õlis kuue Selveri infoletis alustatud 27. jaanuaril, ettekirjutuse tegemise ajaks oli Selveritesse tellitud 1748 ID-kaarti, millest oli jõutud kätte anda ligi 1100.

Selline asjade käik tekitas muidugi mustmiljon küsimust. Neist peamine: kuidas on võimalik, et kolm nädalat sai politsei- ja piirivalveameti eestvedamisel toimida protsess, mis polnud seaduslik ja mille viljad kuulusid tühistamisele?

Kus olid järelevalvajate ja protsessis osalejate silmad nii kaua? Mis seal üldse valesti läks? Kas rikkumine oli tõesti nii ränk, et väljastatud ID-kaardid tuli otsekohe tühistada – oli see ehk koguni suur turvarisk? Liiatigi oli kavatsusest Selveris ID-kaarte väljastama hakata teada antud juba möödunud aasta suve lõpus!

Asju veidi lähemalt uurides selgub, et tegelikkuses on tagajärgedega vinti taaskord veidi üle keeratud ja kogu juhtumi põhjuste seas on pisut huumoritki.