Teadustoimetuse poolt koostöös Eesti Energia ja Elektrilevi inseneridega valminud ülesanded olid otse elust enesest - tiimidel tuli 24 tunni (saates 24 minuti) jooksul teha ära vajalikud majapidamistööd võimalikult väikse elektrikuluga. Esmalt tuli koostada kodumasinate energiasäästlikkuse plaan ning seejärel see ellu viia. Iga seadet tuli kasutada kindla aja vältel, kuid kas teha seda hommikul, päeval või õhtul? Kasutada ei saanud ka ainult soodsaima hinnaga aega, sest siis tekkis ülekoormus ning korgid lendasid välja.

Nii punane, sinine kui ka roheline võistkond panid paika kindla plaani, kuid selle teostamine osutus päris korralikuks väljakutseks. Oluline oli nii õigel ajal nuppude sisse ja välja lülitamine kui ka tähelepanelikkus - vaid väike viga tõi kaasa palju suurema elektriarve. Just hooletu inimlik eksitus paisutas sinise tiimi kulu suurimaks. Tarbimise täpne ajastamine tõi esimese väljakutse võidu ja järgmises saates jätkamise kindluse rohelisele tiimile.

Teises ülesandes tuli võistkondadel ehitada elektritoitel töötav võimalikult ere hõõglamp. Selleks olid laudadel patareid, purk, hõbepaber, hariliku pliiatsi söed, juhtmed ja palju erinevaid tööriistu. Peades lõid pirnid kohe põlema ning tiimid asusid väljakutset lahendama. Kuigi kõikide lambid said õigeks ajaks valmis, ei põlenud need kõik sama eredalt. Pimendatud kastis mõõdeti ühe minuti jooksul, kelle meisterdatud hõõglamp eraldab enim valgust. Parima tulemuse saavutas selle ülesande puhul sinine tiim ning nemad pääsesid duellivoorust.

Duelli sattunud punasest tiimist pidid kolmanda ülesande lahendama Ingel-Ethel ja Oliver, kellel tuli ohutult ära vahetada katkine lamp. Jälgida tuli ohutusreegleid ning süsteem ohutuks teha, seejärel vabastada vana lamp kruviklemmidest ja asendada uuega. Kiiremini säras selles ülesandes Oliver ning tema noppis ka võidu. Raketipardalt tuli maha astuda Ingel-Ethelil, kes pidi saatest lahkuma.

Osalejate tegutsemist hindasid saatejuht ja füüsik Aigar Vaigu, Viimsi Gümnaasiumi füüsikaõpetaja Ingrid Rõigas ning enegeetikainsener ja Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo.

Teadusvõistlus jätkub juba järgmisel laupäeval kell 19.30 Eesti Televisiooni kanalil. Hooaja peavõitjat premeerib Eesti Teadusagentuur 15 000 euro suuruse teadusstipendiumiga. Tüdrukute tehnoloogiaring HK Unicorn Squad on pannud välja rahalised auhinnad parimale tüdrukule ja silmapaistvaimale raketlasele, mõlemad preemiad on 6000 eurot. Võitjat enim mõjutanud õpetajale annab LHV Pank välja 5000 euro suuruse autasu.

Saatesarja kolm parimat saavad õppima asuda Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Eesti Maaülikooli või Tallinna Ülikooli vabalt valitud erialale.

Vaata 4. episoodi järele Jupiter.err.ee veebilehel - https://jupiter.err.ee/1608872471/rakett-69