„Kui me möödunud aasta augustis seadsime IT-teemade osas prioriteete, siis me rääkisime sellest, et on küll võimalus, et võib olla me jõuaksime m-valimistega riigikogu valimiste ajaks välja. Aga see on nii nipet-näpet prototüübi värk ja tekkis küsimus, kas riigikogu valimised on see koht, kus me tahame põlve otsas asju teha. Pigem ei. Järgmisel aastal on Euroopa parlamendi valimised – selleks ajas on kindlasti m-valimised kohal,“ lubas Isamaa liige Järvan.

Sotside esindaja Riina Sikkut arvas debatil, et m-valimiste puhul ei ole küsimus mitte niivõrd tehnoloogilises valmisolekus, kuid selles, et meil on terve rida erakondi, kes kahtlevad e-valimiste usaldusväärsuses. EKRE liige Raul Siem teatas seepeale, et talle teadaolevalt pole ükski sõltumatu audiitor e-valimiste analüüsimisele ligi pääsenud. Reformierakondlane Andres Sutt märkis seepeale, KPMG on siiski läbi viinud e-valimiste põhjaliku auditi.

Riigi valimisteenistuse ja riigi infosüsteemi ameti (RIA) tellitud analüüs andis juba 2020. aastal rohelise tule sellele, et lisaks juba toimivale e-hääletusele võib Eesti kasutusele võtta ka mobiiltelefoniga hääletamise.

Siiamaani pole valimiskomisjon võimalikuks pidanud ka mobiiliga hääle andmise võimalust – kasutada saab ainult arvuteid. See võib just nooremate valijate valimisaktiivsust vähendada.

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe ütles mõne nädala eest Fortele, et tehniliselt oleks m-hääletamine juba praegu võimalik, ent lahendamist vajavad turvalisusküsimused, mis puudutavad eelkõige koostööd äpipoodidega ja võimalust oma e-häält kontrollida.

„Arenduse poolelt on eesmärk saada m-hääletamine kasutusvalmiks 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimisteks. Seejärel on m-hääletamise kasutuselevõtt poliitiline otsustuskoht,“ sõnas Koitmäe optimistlikult.

Riigi infosüsteemi ametist (RIA) kinnitatakse samuti, et m-valimisteks vajaliku äpi proovirakendused iOSi ja Androidi jaoks on valmis ning sihtrühmad on saanud neid katsetada. Riigi partner on seejuures IT-ettevõte Cybernetica. Juba selle kevade lõpuks peaksid äpid suuresti valmis olema ja siis saab neile turvakontrolli teha.

„Kavatseme pärast riigikogu valimisi korraldada äppide testimiseks demovalimised, kus suur hulk inimesi saab proovida äppide funktsioone,“ kinnitatakse RIA-st.