Jah, see seade on suur ja ka kaugeltki mitte kergete seast. QHD+ kvaliteedis ekraani diagonaal lausa 6,8 tolli, see teeb pikkuseks 163,4 ja laiusega 78,1 mm. Seadme massiks on aga 234 grammi, mis on lausa 66 grammi enam kui sama seeria väiksem esindaja ehk põhimudel S23.

See kõik tähendab, et sa tunned, et telefon on tõesti sinuga kaasa, olgu tas siis põuetaskus või käekotis. See tähendab paraku ka seda, et aastaga pole mitte midagi muutunud – eelmise versioon S22 Ultra oli täpselt samade mõõtmete ja pea sama kaaluga ning ka ekraanitüüp oli ikka sama Dynamic Amoled 2X, seda kaitseb nüüd küll mõnevõrra vastupidavam kaitseklaas Victus 2. See tähendab aga ka seda, et ekraanil on tõeliselt hea mida iganes lugeda, kirjutada, mängida või miks mitte ka puutepliiatsiga kunstilisi suurteoseid luua.

Miks see telefon võimas on? Ikka protsessorite ja kiipide ja mälumahtude tõttu. Ja selles osas on toimunud ka suurejooneline muudatus. Nimelt on Samsung loobunud oma S-seeria mobiilide puhul kasutamast enda toodetud Exynos 2200 (Octa-Core 2.8 GHz + 2.5 GHz + 1.8 GHz) protsessorit ning nüüd on võetud kasutusele märksa võimsam ja igas mõttes paremate näitajatega Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 protsessor (Octa-Core 1 x 3.36 GHz + 4 x 2.8 GHz + 3 x 2 GHz), mis nägi ilmavalgust alles möödunud aasta lõpus (siin on näiteks sellest protsessorist lähemalt juttu).

Panin ka ise seadmed Geekbench 5 nimelise programmi tööle, et CPU võimekust testida, ja sain multi-core tulemuseks punktisumma 4693. Võrdluseks: Samsung Galaxy S21 Ultra skoor oli vaid 3027 või Xiaomi Redmi Note 7 skooriks 1264.

Aku on ikka mahutavusega 5000 mAh (peab ühe päeva kenasti vastu) ja olemas loomulikult nii juhtmevaba laadija kui võimekus laadida juhtmevabalt teisi seadmeid (näiteks Samsungi nutikellagi).

Vee- ja tolmukindlus on ikka vastav kõrgstandardile IP68. Bluetooth on üle viidud uuele versioonile 5.3, Android on uusim ehk numbriga 13.

Mis puutub kaamerasse, siis Samsungi peamine sõnum räägib selle rekordilisest 200-megaipksilisest põhisensorist. Ilmunud on juba ka esimesed ülevaated ja testid. Näiteks kiidetakse selles artiklis paranemise märke seoses makrovõtetega (eraldi makrorežiim lähivõtete tegemiseks millegipärast Ultral jätkuvalt puudu), ent laidetakse liikuvate objektide jäädvustamise võimet.

Siin üks näide minu töölaualt, kus kõrvuti Samsung S23 ja OnePlus Nord CE2 pilt täpselt samast kohast ja samades oludes. Samsungi pilt (vaadake või kruusi tooni ja pildi haaret) on muidugi võrreldamatult parem:

Testfoto

Pilte saab teha niisiis 12, 50 või 200 MP ning toetatud on ka RAW formaat. Siin veel mõned foto ja video näited, mis Galaxy S23 Utraga tehtud:

Testfoto

Lainetav Raekoja plats

Raagus kuu

Tipptelefonile kohaselt on seadmel ka tipptasemel hind ja selleks on 1409 eurot. Võrdluseks: iPhone 14 Pro Max maksab täna 1619 eurot.

Minu isiklik unistus oleks, et Ultra ei oleks nii suur ja nii raske. Ehk et sama võimekuse võiks ära mahutada märksa väiksemasse seadmete. Näiteks on S23 ja S23 Plus täpselt sama konfiguratsiooniga seadmed (ka kaamerakomplekt) ja vae ongi vaid suuruses. Kui tahad tipptasemel kaamerakomplekti, siis pead paraku praegu veel leppima ka suurema ja raskema ja kallima seadmega.

Jaga
Kommentaarid