The Wall Street Journali andmetel tegi ettepaneku Reaperit tootva General Atomicsi tegevjuht Linden Blue. Nii soovib kontsern aidata Ukraina sõjaväel Venemaa uut suurpealetungi tõrjuda.

WSJ hinnangul eeldaks selline leping aga, et Kiiev kulutaks umbes 10 miljonit dollarit lennumasinate ettevalmistamiseks ja Ukrainasse toomiseks, samuti umbes 8 miljonit dollarit aastas nende hooldusele ja toele. Peale selle läheb vaja ka Bideni administratsiooni heakskiitu.

Väljaanne kirjutab, et Valge Maja ja Ukraina valitsus keeldusid seda kommenteerimast.

Mis on Reaper?

MQ-9 Reaper on USA armee moodulluure ja ründedroon. Edasi viib seda turbopropellermootor, mis võimaldab kiirust üle 400 km/h.

Droonil on kuus kinnituspunkti, see võib kanda näiteks nelja Hellfire raketti ja kahte Mark 82 laseriga juhitavat pommi.

Võrreldes Bayraktariga peavad eksperdid MQ-9 Reaperit lennu ajal stabiilsemaks ja õhutõrjetule suhtes vähem haavatavaks. Türklaste Bayraktar on end näidanud efektiivse ja odava relvana, samas on see tundlik ilmastikuoludele, samuti on selle tegevusraadius väiksem, mis tähendab, et Bayraktarid peavad tegutsema eesliini läheduses. Reaperi puhul sellist vajadust pole. MQ-9l oleks piisavalt tegevusulatust, et tabada Venemaa sõjalisi rajatisi Venemaal enda territooriumil kuni Moskvani välja.

Sellised droonid nõuavad aasta pikkust sõjalist väljaõpet, kuid praktika on näidanud, et Ukraina sõjaväelaste ettevalmistus uutele relvasüsteemidele toimub kiiremini.

Reaperi hinnalipik on sarnaselt teiste USAs toodetud relvadega „krõbe“, näiteks Austraalia ostis 2021. aastal 12 sellist lennumasinat 1,6 miljardi dollari eest (tehingu maksumuses ka väljaõpe, varuosad jms.). Reaper on seega umbes sama kallis kui kaasaegne lahingulennuk. Võrdluseks: Bayraktari ühiku hind on viis miljon dollarit.

Jaga
Kommentaarid