Kubanimaa arstidel õnnestus 22-aastasele patsiendile õmmelda tagasi käsi, mille mees endal kogemata otsast raius. Operatsioon leidis aset Krasnodari piirkondlikus haiglas nr 1. Sellest teatas raviasutuse Telegrami kanal.

Apšeronski rajooni elanik otsustas oma kodu sisehoovis küttepuid raiuda, kuid lõi kogemata endal käe kirvega otsast. Käe täielik amputatsioon leidis aset parema käe randme kohal. „Leidsin kummivooliku, sidusin käe kinni, et verd vähem voolaks ning kutsusin sõbra, et ta mind haiglasse toimetaks,“ kommenteeris kirvekangelane ise.

Apšeronski haiglast viidi mees helikopteriga abil Krasnodari ning kolm tundi pärast trauma saamist oli ta juba operatsioonilaual. Operatsioon kestis üle seitsme tunni. Seda tegid kaks arstide meeskonda – veresoontekirurgid ja traumatoloogid. „Sel ajal, kui veresoontekirurgid tegelesid oma ettevalmistusetapiga -jäseme konserveerimine, replantatsiooni ettevalmistamine- õmblesid traumatoloogid kõõlused, fikseerisid luud ning valmistasid kõik ette veresoonte õmbluse jaoks,“ rääkis haigla traumatoloog-kirurg Dmitri Tikunov. Järgmiseks õmblesid veresoontekirurgid kokku veresooned ja taastasid vereringluse. Traumatoloogid taastasid jäseme funktsioonid, töötasid närvidega ja fikseerisid murtud luud.

Operatsioon õnnestus ja mees saab juba sõrmi liigutada. Ees ootab pikk taastumisprotsess. Krasnodari haiglas nr 1 on jäsemeid tagasi õmmeldud juba 20 aastat ning haigla enda kommentaari järgi toimub aastas kümmekond sellist operatsiooni.

Jaga
Kommentaarid