Sääraseid õpetlikke, vahel ka eluohtlikke juhuseid on mehe elus olnud riburada, alates hetkest, kui ta 19-aastasena oma kodust lahkus, põues soov proovida paar kuud elu põlisrahva kombel. Paarist kuust Ecuadori vihmametsades huaorani ja ketšua hõimude juures sai kaheksa ning kogu seda aega kulutas Hazen ürgsete eluks vajalike oskuste õppimiseks. Pärast ühiseid toiduhankimisi ja öid tähistaeva all oli Hazeni sõnul tema saatus määratud. Just nii tahtis ta oma elu veeta ja on teinud seda üle veerandsaja aasta kümnete põlisrahvaste juures, ammutades teadmisi, kuidas tulla meie esiisade kombel toime maailma erinevates paikades, kus šansid ilma kaasaegse tehnikata hinge heita rohkem kui suured.

Ekstreemne ellujääja

Just sellist pealkirja kannab üks Hazen Audeli paljudest saatesarjadest, mida on mitmeid hooaegu tootnud National Geographic. Tegevust on neis saadetes jagunud alates krokodillimunade jahtimisest Paapua Uus-Guineas kuni odapüügini Vaikse ookeani lääneosa korallisaartel või põhjapõtrade karjatamiseni Norras.

Kiired refleksid ja kogemus päästavad selgi korral.

„Ekstreemse ellujääja“ võttepaikadeks on olnud Hiina, Amazonase vihmametsad, Mekongi jõgi ja võhmale võtvate kõrgustega Andid. Kõikidel nendel retkedel on eesmärk üks, saada hakkama praktiliselt paljakäsi ja paljajalu, nii nagu seda tegi inimene sadu ja sadu aastaid tagasi.

Kõige raskemaks peab seikleja käiku Amazonase vihmametsadesse. „Kui oled teekonna algusest mõnesaja miili kaugusel, saad liikuda vaid edasi. Mõtlesin vaid enese säilitamisele ja tegin samas tempot, jälgides iga üksikut haava ja verevalumit oma kehal. Süütuimgi kriim selles keskkonnas võib saada surmavaks. Hämmastav oli siiski vaadata, kuidas mu keha kohanes. Jalad muutusid tugevamaks ja jämedamaks. Käed kubisesid putukatest, kelle olemasolu ja hammustusi ei pannud retke lõpus tähelegi,“ meenutab Hazel.

Hazen Audeli soovitused vihmametsa minejale

  • Vali õige aeg – niiske kliimaga mussoon on Amazonase vihmametsas viibimiseks eriti ohtlik aeg. Siis ei tasu sinna minna.

  • Hoia eemale veekogust – vesi tagab küll elu, aga seda armastavad ka maod, putukad ja kaimanid.

  • Hangi joogivett õigest kohast – parasiitidest kubisevast jõest on turvalisemad joogiveeallikad taimed.

  • Usalda kohalikke – teavad ohutumaid marsruute, kuidas hankida toitu ja mitte sattuda kiskja piduroaks.

  • Õpi tundma looduse väge – taimemürkide tundmaõppimine võib olla kasulik, kui proovid kätte saada oma järgmist söögikorda. Näiteks kala, mida mõni taimesugu veepinnale sunnib tulema.

  • Kuumuta oma toitu – erinevalt sushi-letist võib Amazonase toores kala sisaldada baktereid ja parasiite.

National Geographic otsib praegu eestlaste hulgast oma ala professionaale, kes suudaks nakataval moel läbi kaamera jagada teistega oma teadmisi ümbritsevast maailmast. Seda kokku kuues kategoorias: kokk, ellujääja, avastaja, ajakirjanik, seikleja ja ajaloolane.

Kampaania kannab nime „Kohalikud kangelased“ ja selle käigus on leitud juba kokk Orm Oja, ellujääja Heleri Hanko ja avasta Tiit Pruuli. Sel nädalal otsitakse kohalike kangelaste kodulehel Hazen Audeli sarnast seiklejat.

Seikleja selgub auhindadega rahvahääletusel, kus kõikide hääletajate vahel loositakse välja üks tuliuus iPhone 14 ja mitu kasulikku reisikraami sisaldavat telekanali National Geographic kohvrit. Üllatused hääletajatele paneb välja ka Delfi.

Jaga
Kommentaarid